Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Ansioluettelo antaa mielipiteen

Näin teet englanninkielisen CV:n

Monen yrityksen pääkielenä toimii nykypäivänä englanti. Mikäli olet hakemassa työpaikkaa yrityksestä, minne sinun tulee toimittaa englanninkielinen ansioluettelo eli CV, on hyvä tietää miten tämän kirjoittaminen eroaa suomenkielisen ansioluettelon tekemisestä.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

CV on tiivistetty luettelo sinun henkilötiedoistasi, koulutuksestasi, osaamisestasi, tutkinnoistasi, työkokemuksestasi, kielitaidostasi ja muista oleellisista tiedoista. CV on myös ensimmäinen asia, jonka työnantaja sinusta näkee, joten tee se ajatuksella. Muistathan, että ollakseen asiapainotteinen ja vakuuttava, CV:n ei silti tarvitse olla tylsä!

Lyhenne CV tarkoittaa ansioluetteloa ja lyhenne muodostuu latinankielen sanoista "Curriculum Vitae", minkä takia samaa lyhennettä käytetään myös englannin kielessä. Joskus voi nähdä myös käytettävän termiä "personal resume" tai "resume". Nämä eroavat hiukan perinteisestä CV:stä siinä mielessä, että oikea ansioluettelo sisältää paljon kattavammin tietoa ja koulutustaustaa sekä tietoa akateemisesta osaamisesta, julkaisuista ja tutkimuksista, mikäli tällaista osaamista on kertynyt.

Nykyään yritysten rekrytoijat käsittelevät todella paljon erilaisia ansioluetteloita ja hakemuksia, joten on tärkeää että CV on tehty oikein ja mielenkiintoisella tavalla. Mikäli CV:ssä olevat asiat eivät kohtaa työtehtävän kanssa tai profiili-osuus ei herätä mielenkiintoa, niin että rekrytoija taatusti haluaa lukea CV:n loppuun, sen kohdalla painetaan "Delete"-nappulaa melko surutta. Tästä syystä on todella tärkeää tehdä joka kerta ansioluettelo, mikä vastaa juuri kyseisen työtehtävän vaatimuksiin ja odotuksiin. Pyri kuitenkin pitämään CV aina mahdollisimman lyhyenä ja ytimekkäänä, asiapainotteisena.

Englanninkielisen CV:n erot

Kun alat kirjoittamaan englanninkielistä CV:tä, on hyvä kiinnittää huomiota myös yrityksen alkuperään ja siihen, onko yrityskulttuuri suomalainen vai ulkomaalainen.

Englanninkielisen ansioluettelon sisältöön ei tarvitse kirjoittaa monia henkilökohtaisia asioita, joita ehkä olet tottunut kirjoittamaan suomenkieliseen ansioluetteloon.

Riittää, että mainitset seuraavat asiat:

 1. Etu- ja sukunimi
 2. Yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero, jonka edessä on oikea suuntanumero eli maakoodi!)
 3. Asuinpaikkakunta

Jos sinulla on olemassa LinkedIn-profiili, voit mainita myös sen.

Englanninkielinen CV on voimakkaammin asiapitoinen, ei henkilökohtaisuuksiin painottuva, joten voit jättää siitä pois esimerkiksi sivilisäätysi, kotiosoitteesi, syntymäaikasi, tiedon siitä oletko suorittanut asevelvollisuuden ja ajokorttiluokkasi, mitkä monesti esiintyvät suomalaisissa ansioluetteloissa.

Kuvailevan tekstin osuus englanninkielisessä CV:ssä

Suomenkielisessä ansioluettelossa on noussut hyvin tärkeäksi osaksi oma kuva. Englanninkielisessä ansioluettelossa tätä ei pidetä niin suuressa arvossa, ellet hae työtehtävään, missä olet paljon esillä. Tällaisia työtehtäviä voisi olla esimerkiksi yrityksen keulakuvana toimiminen.

On kuitenkin totta, että ammattimaisesti otettu edustava kuva antaa jokaisessa työhakemuksessa kasvot hakijalle. Jos taas kuva on huonolaatuinen ja epäammattimaisesti otettu, voi kuva luoda negatiivisemman mielikuvan työnantajassa. Käytä omaa harkintaa, onko kuva tarpeen englanninkielisessä ansioluettelossa.

Profiiliteksti on hyvin suuressa roolissa. Siinä kerrot sinusta ja soveltuvuudestasi työntekijänä kyseiseen työtehtävään. Sen lisäksi tähän osuuteen kirjoitat osaamisestasi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Tässä tekstiosuudessa on tärkeää kehua itseään sellaisesta osaamisesta ja saavutuksistaan, jotka voivat olla haettavan työtehtävän kannalta tärkeitä. Käytä myös kuvailevia, määrätietoisia ja vakuuttavia sanoja, älä aliarvioi ja vähättele itseäsi ja osaamistasi.

Profiiliosuuden olisi hyvä vastata kolmeen kysymykseen:

 1. Millainen sinä olet työntekijänä
 2. Mitä sinä voit tarjota yritykselle
 3. Millaiset ovat tulevaisuuden uratavoitteesi

Profiilisosuus tulee heti CV:n alkuun, henkilötietojen alle.

Minkä pituinen sitten on hyvä ansioluettelo? Yhdysvalloissa suositaan yhtä sivua. Siinä on oltava kaikki tärkeä ja oleellinen nimenomaan sitä työtehtävää ajatellen, mitä juuri sillä kertaa haet. Suomessa ja Britanniassa maksimipituus on kaksi sivua. Mikäli sinulla on paljon erilaisia koulutuksia voi ansioluettelo olla tämän takia pidempi. Pidä kuitenkin huoli, ettei CV:n pituus kasva turhasta tarinoinnista.

Kun listaat työkokemustasi, niin yrityksen rekrytoijaa harvemmin kiinnostaa mistä työurasi on vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitten alkanut. Hän mieluummin keskittyy viimeisimpiin työpaikkoihin tai niihin työpaikkoihin, joissa olet ollut pisimpään. Älä käytä tähän turhia sivuja, jos työhistoriaa ja työpaikkoja on paljon.

Pyri luomaan CV:stä harmoninen kokonaisuus ja selkeytä sitä käyttämällä esimerkiksi pääotsikointia, jonka alle listaat saman alan työpaikat ja vuosiluvut. Jos sinulla on esimerkiksi ollut saman alan lyhyitä määräaikaisia työsuhteita tai sijaisuuksia paljon työurallasi, mieti ovatko ne tarpeellisia juuri tätä työpaikkaa ajatellen.

Jos ne eivät vastaa mitenkään kyseistä alaa tai työtehtävää, jota varten CV:tä luot, mieti voitko jättää ne pois kokonaan tai niputtaa ehjemmäksi kokonaisuudeksi. Jos sinulla ei vielä ole muuta työkokemusta, niin silloin yritä saada mahdollisimman selkeä luettelo, ettei rekrytoijalle tule CV:tä lukiessaan levoton olo.

Tämä on todella tärkeää varsinkin silloin, kun teet CV:tä englanniksi. Rekrytoijalla ei välttämättä ole selkeää käsitystä kaikista työpaikoistasi tai työtehtävistäsi ja joskus suoria käännöksiä on hankala löytää kielten välillä.

Tarkista vielä nämä asiat:

 • CV antaa sinusta ammattimaisen kuvan
 • CV erottuu eduksesi ja on persoonallinen
 • CV on helposti luettava ja fontti on selkeä eikä rivivälit ole liian suuria
 • CV:n profiili on mielenkiintoinen ja olet panostanut sen kirjoittamiseen
 • CV:n kirjoitusasu on kunnossa eikä kirjoitusvirheitä ole

Huomioithan, että englanninkielisessä CV:ssä usein käytetään tapaa, missä suosittelijat ja heidän yhteystiedot on kirjattu erilliselle sivulle ja tämä sivu annetaan pyydettäessä rekrytoijalle. Jos mahdollista, valitse suosittelijat samalta alalta, miltä haet uutta työpaikkaa. Aina tämä ei onnistu, jos aiempaa työkokemusta alalta ei vielä ole. Tässä tapauksessa pyri valitsemaan mahdollisimman lähellä uutta alaa olevia suosittelijoita.

Kirjoittaessasi englannin kielistä CV:tä olethan tarkkana, ettet käytä sekä brittienglantia että amerikan englantia yhtä aikaa CV:n kirjoittamisessa! Valitse vain toinen kielimuoto. Jos olet epävarma valinnasta, niin mieti mikä on yrityksen alkuperämaa. Mikäli yritys ei ole brittiläinen tai amerikkalainen, niin tutustu heidän tapaansa viestiä. Jos yritys käyttää viestinnässään amerikan englantia, kirjoita sinäkin hakemuksesi samalla tyylillä.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas