Millainen on hyvä saatekirje? - Katso esimerkit
Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Älä unohda saatekirjettä

Saatekirje työhakemukseen

Jokainen meistä haluaa varmasti saavuttaa elämässään unelmiensa työpaikan. Hyvä saatekirje työhakemuksen liitteenä on oiva tapa kiinnittää rekrytoijan huomio juuri sinuun kaikkien hakijoiden joukosta. Pakollinen se ei missään nimessä ole, mutta toisinaan sitä myös erikseen toivotaan työpaikkailmoituksessa.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

parhaat cv pohjat netissä

Saatekirje kannattaa jättää lähettämättä ainoastaan siinä tapauksessa, että työpaikkailmoituksessa erikseen ohjeistetaan olemaan lähettämättä sitä. Muuten saatekirjeen kirjoittamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, ja antaa sille mahdollisuus olla työhakemuksen tärkeä lisäarvo.

Mikä on saatekirje?

Ennen kaikkea saatekirje esittelee sinut henkilökohtaisemmin mahdolliselle tulevalle työnantajalle. Saatekirjeessä pystyt pelkkää ansioluetteloa tarkemmin kertomaan muun muassa miksi olet oikea ihminen juuri kyseiseen haettavaan työtehtävään. Saatekirjeessä voit myös korostaa haluasi päästä tiettyyn yritykseen töihin, joten siihen kannattaa ehdottomasti panostaa.

Saatekirjeessä voit myös kertoa ansioluettelostasi tarkemmin. Voit selittää, miksi päädyit johonkin tiettyyn työpaikkaan tai miksi muutaman työsuhteesi välissä on pidempi tauko.

Saatekirjeen kirjoittamiseen on olemassa hyviä malleja esimerkiksi internetissä, mutta listataan tähän alle silti viisi vinkkiä hyvän saatekirjeen kirjoittamiseen:

  1. Saatekirje on myyntipuhe - pidä se siis lyhyenä ja ytimekkäänä!
  2. Keskity tulevaisuuteen - kerro, mitä annettavaa sinulla on tulevalle työnantajalle!
  3. Kirjoita kuvailevaa tekstiä ytimekkäästi - älä luetteloi!
  4. Räätälöi saatekirje sopimaan juuri haettavaan työhön - vältä leikkaa-liimaa-toimintaa ja robottimaisuutta!
  5. Muista selkeys - älä ole ympäripyöreä äläkä sorru esimerkiksi ammattislangiin!

Millainen on hyvä saatekirje?

Saatekirje alkaa aina tervehdyksellä, joten rekrytoijan nimi olisi hyvä olla tiedossa tässä vaiheessa. Sen löytää usein helposti yrityksen nettisivuilta tai työpaikkailmoituksesta.

Aloituslauseen on tarkoitus herättää lukijan kiinnostus ja houkutella lukemaan lisää, joten siihen on tärkeää panostaa. Hyvässä aloituksessa ohitetaan latteat itsestäänselvyydet ja siirrytään suoraan asiaan - kuka sinä olet ja miksi työnantajan kannattaa kiinnostua sinusta.

Saatekirjeen tyylissä kannattaa käyttää apuna yrityksen omaa viestintätyyliä. Jos yrityksessä käytetään hauskaa, humoristista viestintää, saatekirjeeseenkin voi lisätä itselle luontevaa huumoria ja persoonaa. Jos taas yritys viestii tiukalla asiatyylillä, myös saatekirjeen on syytä olla saman sävyinen.

Rönsyily kannattaa unohtaa saatekirjettä muotoillessa. Haastattelutilanteessa työnhakijalla on mahdollisuus olla monisanaisempi, mutta vielä hakemusvaiheessa kannattaa pitäytyä tiukahkosti faktoissa.

Vältettäviä asioita saatekirjeessä

Aivan ehdottomasti kannattaa panostaa oikolukuun. Kirjoitusvirheet ovat noloja mokia, jotka huolellisella oikoluvulla pystyy helposti välttämään. Kun on itse muutamaan kertaan tarkistanut tekstin, kannattaa se antaa vielä jonkun ulkopuolisen luettavaksi virheiden välttämiseksi.

Pitkät kappaleet rasittavat silmiä etenkin näytöllä luettaessa, ja vievät helposti mielenkiinnon asiaan. Pidä virkkeet lyhyinä ja rajaa kappaleet muutamaan virkkeeseen.

Ansioluettelo ja saatekirje luetaan yhdessä eli niiden muotoilun on hyvä olla yhtenäinen. Käytä saatekirjeessä siis samaa tyyliä kuin ansioluettelossa.

Kannattaa pyrkiä välttämään myös robottimaisuutta. Hyvässä saatekirjeessä tuodaan esiin yksilöllisiä asioita juuri haettavaa työpaikkaa varten.

Mitä saatekirjeeseen kirjoitetaan?

Saatekirjeet noudattavat usein samaa jo aiemmin hyväksi havaittua rakennetta. Vakiintuneen rakenteen etuna on, että työnhakijan taidot tulevat selkeästi esille ja työhönottajat ovat tottuneet tähän rakenteeseen, jolloin lukeminen on helpompaa ja oikeat asiat nousevat esiin.

Yhteystiedot

Jos saatekirje lähetetään perinteisenä paperiversiona, siinä tulee näkyä aivan kärjessä työnhakijan sekä työhön ottavan yrityksen ja sen yhteyshenkilön yhteystiedot sekä päivämäärä. Muotoile vastaanottajan tiedot seuraavaa kaavaa käyttäen:

  • Vastaanottajan nimi, työnimike
  • Yrityksen nimi, yrityksen osoite
  • Postinumero ja postitoimipaikka
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite

Omat tiedot voi sisällyttää saatekirjeeseen samalla tavoin kuin työnantajankin, mutta työnhakija voi käyttää myös esimerkiksi samaa tyyliä kuin ansioluettelossa. Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki tarvittavat yhteystiedot löytyvät saatekirjeestä.

Jos lähetät saatekirjeen sähköpostitse tai lataat sen työnhakujärjestelmään kuten nykyään on usein tapana, lisää omat yhteystietosi kirjeen loppuun allekirjoituksen perään.

Tervehdys

Rekrytoija eli saatekirjeen lukija näkee ensimmäisenä (mahdollisten yhteystietojen jälkeen) tervehdyksen, joten sen on oltava asianmukainen ja tyyliltään sopiva tarkoitukseensa. Jos tiedät yhteyshenkilön nimen, käytä sitä, sillä se luo persoonaa saatekirjeeseen. Saatekirjeen tervehdys voi hyvinkin olla tuttavallinen "hei", mutta oikein arvokkaasti asian voi ilmaista kutsumalla vastaanottajaa "hyvä Matti Meikäläinen".

Tervehdyksessä kuten muussakin saatekirjeessä on siis tärkeää ottaa huomioon vastaanottavan yrityksen oma tyyli. Tervehdyksen voi päättää huutomerkkiin, mikäli muotoilu on tuttavallinen. Virallisemmissa tervehdyksissä perään voi laittaa pilkun tai jättää vain tyhjän rivin tervehdyksen jälkeen.

Aloituksessa heti esittelyosio

Tervehdyksen jälkeen työnhakija esittelee itsensä työhönottajalle. Tässä kohtaa tarvitaan se vahva, mielenkiinnon herättävä aloituslause, jolla työnhakija jää pysyvästi rekrytoijan mieleen. Muista, että tärkeintä aloituksessa on kiinnittää lukijan huomio ja saada hänet jatkamaan lukemista. Pysy napakkana ja kerro lyhyesti, kuinka juuri sinun taitosi ja kokemuksesi vastaavat yrityksen tarpeisiin.

Esittelyosiossa voit tehdä vaikutuksen käyttämällä numeroita, sillä hyvässä saatekirjeessä ei pidä kuvata saavutuksiaan ympäripyöreästi. Jos olet menestynyt työssäsi, todista se numeroin, jos suinkin pystyt, sillä numerot erottuvat tekstistä. Ne kiinnittävät huomiota, herättävät kiinnostuksen ja vievät hyvin vähän tilaa sivulla, joten niiden voimaa ei pidä väheksyä.

Runko-osio

Tässä vaiheessa on tärkeää vakuuttaa työhönottaja sopivuudestasi tehtävään viittaamalla yrityksen työpaikkailmoitukseen ja lisäämällä ansioluettelosi uskottavuutta kuvailemalla sitä tarkemmin. Kerro osaamisestasi ja aiemmasta työkokemuksestasi sekä siitä, kuinka voit auttaa ratkaisemaan yritystä saavuttamaan tavoitteensa tai ratkaisemaan jonkin ongelman.

Runko-osioon kannattaa lisätä muutamia esimerkkejä, mikäli sinulla sellaisia on antaa. Voit kertoa, kuinka sinua pyydettiin tekemään jotakin aiemmassa työpaikassasi, miten se onnistui mainiosti ja kuinka paljon siitä lopulta oli apua yritykselle. Muista tässä myös numeroiden mahdollisuus esimerkiksi tulostavoitteiden saavutuksissa!

Ole huolellinen valitessasi sanoja ja esimerkkejä, sillä tämän osion avulla joko onnistut vakuuttamaan rekrytoijan ja saamaan kutsun haastatteluun, tai tuhoamaan työhönottajan kiinnostuksen ja menettämään mahdollisuutesi kyseiseen työpaikkaan.

Lopetus

Sopiva lopetus on yhtä tärkeä kuin terävä aloitus. Työnhakijana haluat jäädä rekrytoijan mieleen ystävällisenä tulevana työkaverina, joten muotoile myös loppuosio rauhassa ja ajatuksella. Päätä saatekirje kohteliaasti ja kerro, kuinka mielelläsi tulisit kertomaan itsestäsi lisää haastatteluun. Älä kuitenkaan anna tungettelevaa kuvaa, vaan ole sopivan nöyrä.

Allekirjoitukseksi sopii esimerkiksi "ystävällisin terveisin" tai epämuodollisempi vaihtoehto, mikäli sellaista on sovelias käyttää yrityksen tyyli huomioiden. Paperinen saatekirje allekirjoitetaan käsin ja lisätään alle nimenselvennys yleensä tietokoneella kirjoitettuna. Sähköpostiviestin allekirjoitukseksi riittää nimi (ja yhteystiedot, mikäli niitä ei ole perinteiseen malliin liitetty jo tekstin alkuosaan).

Esimerkki virallisesta saatekirjeestä

"Hei Tiina Virtanen!

Avoin markkinointiviestintäpäällikön paikka yrityksessänne on todennäköisesti saanut aikaan varsinaisen hakemustulvan. Hakemukseni on toki vain yksi muiden joukossa, mutta uskon olevani juuri oikea henkilö tähän työhön, sillä olen aiemmassa työpaikassani toteuttanut markkinointikampanjoita, jotka kasvattivat myyntien määrää 200-prosenttisesti.

Aiemmassa työpaikassani loin muun muassa uudentyyppisiä sähköpostikampanjoita, jotka kasvattivat myyntituloja 65 % puolen vuoden tarkastelujaksolla. Onnistuin myös luomaan uuden konseptin, jolla nopeutimme sähköpostien vastausaikaa aiemmasta kahdesta päivästä tämänhetkiseen kolmeen tuntiin, mikä tutkitusti lisäsi asiakastyytyväisyyttä 35 prosentilla.

Haluaisin saada mieluusti mahdollisuuden keskustella kanssanne henkilökohtaisesti teillä tarjolla olevasta työpaikasta sekä siitä, mitä tarjottavaa minulla on yrityksellenne tulevaisuudessa. Toimitan tarvittaessa mielelläni lisätietoja itsestäni ja aiemmasta kokemuksestani. Kiitos, että perehdyitte ansioluettelooni - jään odottamaan mahdollista kutsua haastatteluun!

Ystävällisin terveisin

Minna Makkula"

Luo oma Ansioluettelo vain minuuteissa

Aloita heti ja tee CV:n tekemisestä helpompaa kuin koskaan

Cv-koneellamme luot tyylikkään cv:n nopeasti ja helposti netissä

Copyright © Cvpohjat.fi 2021 | Inmalti Oy

Tietosuojaseloste

Hinnasto