Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Päivitä ansioluettelosi 2020-luvulle.

Täydellinen opas - Miten tehdään ammattimainen CV?

Jos sinun CV näyttää samalta kuin 99%, niin on aika tehdä muutos.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

CV:n tekeminen pähkinänkuoressa

Työhakijan tehtäväVinkit ja ohjeetArtikkeli
Valitse Cv pohjaValitse sopiva pohja asemasi ja uravaiheesi mukaan. Mieti, toteuttaako valittu pohja omat tarpeesi ja tavoitteet.Erilaiset CV-pohjat ja niiden valinta
Tiivistelmä omasta osaamisestaKerro lyhyesti osaamisestasi, vahvuuksistasi ja mitä voit tarjota yritykselle. Muokkaa tekstiä aina työpaikan mukaan.Tiivistelmä omasta osaamisesta
TyökokemusKirjaa aiemmat työnantajat, työtehtävät ja aika niissä. Myös vapaaehtoistyö ja opiskeluaikainen työkokemus ovat arvokkaita.Työkokemus CV:ssä
KoulutusMerkitse aiemmat opintosi, tutkintonimikkeet ja suoritusajat. Jos opintosi ovat kesken, kannattaa ilmoittaa jo suorittamasi opintopisteet.Koulutus CV:ssä
SuosittelijatMerkitse aiemmat esimiehesi tai muut henkilöt, jotka voivat suositella sinua. Muista kysyä lupa suosittelijaksi ilmoittamiseen.Suosittelijat CV:ssä
UlkoasuValitse selkeä fontti ja asettelu. Vältä liikaa erilaisia värejä. Käytä hyödyksi erilaisia visuaalisia elementtejä, kuten infograafeja.Ulkoasun merkitys
KuvaValitse tuore ja laadukas kuva. Ei ole pakollista, mutta antaa hyvän vaikutelman.Kuva CV:ssä
Kokeile uusia työkalujaCV-pohjia löytyy monesta eri paikasta. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin.CV-pohjat

Mitä hyvä ansioluettelo pitää sisällään?

CV:n kokoaminen voi vaikuttaa hankalalta ja työläältä sääntöineen ja sudenkuoppineen.

Onnistuneen ansioluettelon tekeminen on kuitenkin lopulta helppoa, kun tietää mitä siihen kannattaa sisällyttää ja mitä ei. Olen koonnut muutamia käyttökelpoisia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua aloittamaan menestyksekkään työnhaun!

Perusasiat kuntoon

Perustietoja on muunmuassa yhteystiedot

Ansioluetteloon tulisi sisällyttää ainakin seuraavat perusosiot:

  • henkilö- ja yhteystiedot

  • esittelyteksti

  • opinto- ja työkokemus

  • haettavaan työpaikkaan liittyvät oleelliset taidot

  • kiinnostuksen kohteet ja harrastukset

  • suosittelijat

Näistä kaikki ovat toki tärkeitä, mutta profiiliteksti on se kohta, joka joko kiinnittää lukijan kiinnostuksen tai saa hänet siirtymään seuraavaan hakemukseen. Kiinnitä siis erityistä huomiota profiilin kirjoittamiseen!

Hyvä pohja ansioluettelon rakentamiseen

Visuaalinen cv erottuu massasta

Seuraavaksi lyhyesti siitä mitä osioita voit cv:seesi lisätä sekä vinkkejä mitä niissä olisi tärkeää mainita.

Henkilö- ja yhteystiedot

Henkilö- ja yhteystiedot on kannattaa laittaa selkeästi ja näkyvästi ansioluetteloon esimerkiksi vasempaan yläkulmaan. Tietojen viereen voit laittaa halutessasi myös kuvan.

Ikää ja siviilisäätyä ei tarvitse ilmoittaa CV:ssä, sillä nämä eivät vaikuta työssäsuoriutumiseesi. Muista kuitenkin merkitä nimesi, sähköpostisi, puhelinnumerosi sekä mahdollisesti linkki LinkedIn-profiiliisi.

Jos haluat lisätä itsestäsi valokuvan, hymyilevä kasvokuva on paras valinta. Lisää kuvan ottamisesta tuonnempana.

Profiili eli esittelyteksti

Profiili tekstissä on mahdollisuus loistaa

Profiiliteksti on ehkäpä cv:n tärkein osio. Esittelytekstissä on mahdollisuus tehdä hyvä ensivaikutelma rekrytoijaan ja saada hänet jatkamaan lukemista. Tämä osio kannattaa sijoittaa heti cv:n kärkeen.

Mitä hyvä profiiliteksti pitää sisällään?

Hyvä profiiliteksti on muutaman lauseen tai korkeintaan yhden kappaleen mittainen kuvaus, jossa kerrot lyhyesti itsestäsi, osaamisestasi tai vaikkapa mielenkiinnon kohteistasi.

Profiilikuvauksessa kannattaa myös kertoa työelämään liittyvistä tulevaisuuden haaveista ja intohimoista. Esittelyteksti kannattaa aina räätälöidä haettavan työtehtävän mukaan.

Käytä profiilitekstiä hyväksesi kertoaksesi muista taidoista, joita sinulla on pääammattisi lisäksi. Lisää aina esimerkki. Profiilissa kannattaa myös mainita oleellinen työkokemus vastaavissa töissä.

Kerro vähän taustastasi ja saavutuksistasi tai palkinnoista joita olet saanut tehdäksesi hyvän ensivaikutelman!

Voinko mainita luonteestani?

Profiilissa voit kertoa jotakin luonteenpiirteistäsi. Luonne ja muut piirteet eivät tule esille cv:n muissa kohdissa, joten tässä kappaleessa niistä voi kertoa.

Voit esimerkiksi antaa esimerkkejä siitä, miten vaikkapa innostuneisuus näkyy sinussa.

Esimerkki voi olla joko henkilökohtaisesta elämästäsi tai aiemmasta työelämästä. Voit esimerkiksi sanoa olevasi hyvä tiimityöskentelijä koska olet ollut mukana järjestön tai urheiluseuran toiminnassa.

Millaisista saavutuksista profiilitekstissä kannattaa kertoa?

Jokaisessa työssä on tilanteita, joissa olet ollut erityisen onnistunut. Ensinnäkin kannattaa valita saavutuksia, joita mahdollinen työnantaja voi ymmärtää ja samaistua niihin.

Kirjoita saavutuksista mahdollisimman selkeästi ilman lyhenteitä: ulkopuolisen täytyy pystyä ymmärtämään, mitä olet saavuttanut ja miksi sillä on merkitystä.

Jos et keksi, mitä kirjoittaisit, tutki yrityksen nettisivuja ja yritä etsiä ajankohtaisia asioita, joiden parissa yritys toimii.

Etsi myös työpaikkailmoituksen työn kuvauksesta vihjeitä siitä, mitä haasteita yrityksellä voisi olla. Jos olet jo aiemmissa töissäsi kohdannut vastaavia haasteita, kerro niistä.

Lue lisää profiili tekstin kirjoittamisesta

Työkokemus

Työkokemus on tärkeä osa ansioluetteloa

Profiilitekstin lisäksi hyvään ansioluetteloon vaikuttava tärkeä osio on työhistoria.

Työhistoriasta rekrytoija voi saada kuvan siitä, millaisissa työtehtävissä olet kartuttanut kokemusta ja millainen rooli sinulla on missäkin työssä tai projektissa ollut.

Työhistoriaan ei listata kaikkia työpaikkoja joissa olet ollut, ellei työhistoriasi ole lyhyt. Jos historiasi on kattava, vain haettavan tehtävän kannalta oleellisimmat tehtävät kannattaa lisätä. J

os työhistoriassa on aukkoja, kerro niistä itse. Tämä erottaa sinut niistä hakijoista jotka jättävät aukot avaamatta.

Miten työkokemukset merkitään?

Listaa kokemuksesi aloittaen nykyisestä tai viimeisimmästä työtehtävästäsi. Voit myös nostaa listan kärkeen vanhemmankin työtehtävän jos se on haettavan työtehtävän kannalta oleellista.

Kerro jokaisesta työpaikastasi tehtävänimikkeesi, työnantajasi sekä aika, jonka työskentelit kyseisessä tehtävässä.

Kerro myös mahdollisimman konkreettisesti siitä, millaisia työtehtäviä, rooleja ja vastuualueita sinulla oli. Kuvaile työtehtäviäsi verbein ja adverbein, älä ainoastaan listaa tehtävänimikkeitä.

Esimerkki työkokemuksen merkitsemisestä

Työkokemuksesi voit merkitä esimerkiksi näin:

1.8.2020-- Myymäläpäällikkö Sale, Vaasa

Vastaan työssäni tavaroiden tilaamisesta, asiakaspalvelusta, henkilökunnan kouluttamisesta ja kaupan järjestyksestä ja siisteydestä.

11.3.2016--20.7.2020 Varastotyöntekijä K-Rauta, Kokkola

Vastasin työssäni varastoinnin kehittämisestä, perehdytin uusia työntekijöitä sekä vastasin siisteyteen liittyvistä tehtävistä.

Lue lisää työkokemuksen merkkaamisesta ansioluetteloon

Luottamustehtävät

Mikäli olet ollut luottamustehtävässä, voit kertoa siitä. Siitä rekrytoija voi oppia lisää osaamisestasi ja aktiivisuudestasi.

Lisätietoja

Mainitse ansioluettelossa, jos olet saavuttanut jotain mainitsemisen arvoista, voittanut palkinnon tai julkaissut jotain.

Varusmiespalvelus

Jos mielestäsi varusmies- tai siviilipalvelustiedoistasi tai saamastasi erikoiskoulutuksesta on vaikutusta hakemaasi työhön, voit liittää ne mukaan. Näiden hyöty riippuu tietenkin työnantajasta. Näiden tietojen ilmoittaminen on kuitenkin täysin vapaaehtoista.

Koulutus

Koulutus on tärkeä osa ansioluetteloa

Merkitse koulutushistoriasi järjestyksessä tuoreimmasta tutkinnosta tai koulutusohjelmasta vanhimpaan, tai olennaisimmasta epäolennaisimpaan.

Hakiessasi paikkaa kaupanalalta on olennaisempaa kertoa kaupallisista opinnoista ensin myös silloin, kun tuoreempi tutkinto olisi esimerkiksi käsityöalalta.

Miten koulutus merkitään?

Yleensä CV:hen merkitään opintojen aloitus- ja päättymisaika kuukauden tarkkuudella.

Jos opintosi ovat vielä kesken, voit merkitä arvioidun valmistumisajan. Kirjoita koulutustietoihin tutkintonimikkeesi sekä oppilaitoksen nimi.

Ansioluettelossa ylioppilastutkinto tai toisen asteen ammatillinen tutkinto riittää kaukaisimmaksi koulutustiedoksi, paitsi jos olet nuori kesätyönhakija.

Lisää koulutuskohtaan myös pääaineet ja sivuaineet sekä haettavan tehtävän kannalta oleelliset kurssit. Mahdolliset opiskeluvaihtojaksot kannattaa myös aina mainita.

Lue lisää ansioluettelon koulutus osiosta

Kielitaito

Kielitaito kannattaa merkitä rehellisesti

Kielitaidosta kertominen totuudenmukaisesti on tärkeää, sillä se saatetaan testata jo haastattelussa.

Tapoja merkitä kielitaito on useita, mutta yleisin keino on merkitä ne kirjallisesti. Usein käytössä on asteikko yhdestä viiteen: 1. äidinkieli 2. erinomainen 3. hyvä 4. kohtalainen 5. alkeet.

Kielitaidon voi CV:ssä esittää myös ILR-asteikolla ( The Interagency Language Roundtable scale), jota käytetään esimerkiksi LinkedInissä.

Monet tuntevat myös CEF tai CEFR -asteikot, jossa kielitaito merkitään tason mukaan näin: A1, A2, B1, B2, C1 tai C2.

Lue lisää kielitaidon merkkaamisesta ansioluetteloon

IT-taidot

It-taidot ovat nykyään tärkeä osa CV:tä

Nykypäivänä IT-osaaminen on alalla kuin alalla tarpeellista. Kerro, mitä ohjelmistoja ja käyttöjärjestelmiä osaat käyttää ja mikä on taitojesi taso.

Listaa kaikki ohjelmat, järjestelmät ja esimerkiksi sosiaaliset mediat, joita käytät aktiivisesti. Älä siis tyydy vain ilmoittamaan Microsoft Wordia ja sähköpostia!

Lue lisää it-taitojen merkkaamisesta ansioluetteloon

Suosittelijat

Suosittelijat tuovat uskottavuutta ansioluetteloon

CV:n loppuun kannattaa aina lisätä lista suosittelijoista. Hyvä suosittelijoiden määrä on 1-4.

Muista aina pyytää suosittelijan lupa yhteystietojen merkitsemiseen, jotta hän voi valmistautua tulevaan rekrytoijan puhelinsoittoon.

Suosittelijan tietoihin laitetaan nimen lisäksi puhelinnumero, työpaikka sekä hänen tehtävänkuvansa tässä kyseisessä työpaikassa.

Lue lisää suosittelijoiden merkkaamisesta ansioluetteloon

Tiedostomuoto

Lataa ansioluettelo kätevästi PDF muodossa

Kun olet kirjoittanut cv:si, pyydä jotakuta oikolukemaan se. Kirjoitusvirheitä on joskus itse vaikea jälkikäteen huomata.

Lataa CV koneellesi PDF-muodossa. Näin dokumentin avaaminen onnistuu käytännössä kaikilla laitteilla ja tekstin muotoilu pysyy samana myös vastaanottajan päässä.

Nimeä CV:si esimerkiksi niin, että siinä on etunimesi, sukunimesi ja "cv". Näin sekä sinä että vastaanottaja tietävät mistä tiedostosta on kyse.

Ulkomuodolla on väliä

Tyylikäs cv herättää mielenkiinnon

Hyvä cv erottuu myös visuaaliselta ulkomuodoltaan. Jos lähetät fyysisen hakemuksen, cv tulisi kirjoittaa valkoiselle A4-kokoiselle paperille. Paperia ei kannata taittaa. Käytä siis A4-koon kirjekuorta lähetykseen.

Voit käyttää värejä ja sijoittelua apunasi luomaan tyylitellyn mutta selkeän ja jaoitellun kokonaisuuden, mutta liian taiteelliseksi ei kannata heittäytyä. Tällöin visuaalisuus saattaa viedä huomiota informaatiosta, joka on kuitenkin ykkössijalla. Esimerkiksi yksi korostusväri väliotsikoissa on hyvä katseenvangitsija!

Lue lisää visuaalisesta CV:stä

Kannattaako valmiita cv-pohjia käyttää?

Netistä löytyviä työkaluja voi käyttää cv:n tyylittelyyn, mutta muista muokata silti cv:stä omannäköisesi. Usein rekrytoijat levittävät hakemukset vierekkäin pöydälle ja jos niiden seassa on kaksi tyyliltään aivan samanlaista cv:tä, hän kyllä huomaa sen.

Lue lisää cv pohjista ja malleista

Kuinka pitkä cv:n tulisi olla?

Pidä cv lyhyenä ja ytimekkäänä, älä tee siitä kahta A4:sta pitempää. Useinkaan rekrytoijalla ei ole kuin muutama sekunti jokaista cv:tä kohden, joten epäselvä ja rönsyilevä cv saattaa lentää roskiin.

Hyvä CV-kuva on asiallinen

Kuvallinen ansioluettelo jää paremmin mieleen

Kuva ei ole cv:ssä pakollinen, mutta sen avulla saatat erottua hakijoiden joukosta eduksesi. Hyvä kuva on asiallinen ja ajankohtainen, älä siis lisää kymmenen vuotta vanhaa kuvaa. Sinun ei tarvitse olla vakava ja jäykkä ollaksesi ammattimaisen oloinen, joten hymyilevä kuva on paras valinta. Kiinnitä huomiota valaistukseen, taustan selkeyteen sekä vaatteisiisi, joiden tulisi olla siistit ja sellaiset, joita voisit käyttää tulevalla työpaikallasi. Älä lisää kuvaa jossa skoolaat kuohuviinilasi kädessäsi, vaikka kuva olisi muuten täydellinen.

Filtterit ja peiliselfiet eivät myöskään kuulu CV-kuvaan.

Lue lisää kuvan lisäämisestä CV:hen

Määrittele CV:n ideaali pituus

Ansioluettelon pituus on olennaisen tärkeä osa CV:n onnistunutta rakennusta. Hämmennyksen välttämiseksi, kerromme suoraan - ei ole olemassa absoluuttista sääntöä, minkä pitkä CV:n tulee olla. Kuitenkin on olemassa hyviä ohjeita, jotka auttavat päättämään CV:n optimaalisen pituuden.

CV:n pituus koskee meitä kaikkia, niin vastavalmistuneita, uranvaihtajia kuin kokeneimpia konkareitakin. Olennaista on, että ansioluettelo on tiivis ja tarkkaan harkittu. Työkokemuksesta ja taidoista riippuen, hyvä nyrkkisääntö on pitää CV yhdellä tai kahdella A4-sivulla. Akateemisilla aloilla kolmenkin sivun CV saattaa olla perusteltu.

Sen tarkemmin ei ole syytä syventyä, sillä olemme kirjoittaneet aiheesta kattavan artikkelin, joka antaa yksityiskohtaiset vinkit ansioluettelon pituuden optimoimiseksi. Jos haluat tietää lisää, lue koko artikkeli täältä. Muista, oikean pituinen CV on avain onnistuneeseen työhakuun.

Top 10 vinkit cv:n tekemiseen

Tässä vielä kertauksen vuoksi Top 10 vinkkiä hyvän cv:n tekemiseen!

1. Varmista että perustiedot ovat oikein.

Mikään ei ehkä erotu negatiivisemmin rekrytoijan silmään kuin kirjoitusvirheet. On myös hyvä tarkistaa, että päivämäärät työhistoriassa ja itsesi ja suosittelijoittesi puhelinnumerot ovat oikein.

2. Kiinnitä huomiota cv:n ulkonäköön

Panosta jaotteluun ja selkeyteen. Voit käyttää vaikka netistä löytyviä työkaluja tyylittelyyn! Muuta esimerkiksi väliotsikoiden väri.

3. Pidä teksti lyhyenä ja ytimekkäänä

Rekrytoijallaei ole useinkaan paljon aikaa lukea hakemuksia, joten ytimekkäät hakemukset ja cv:t erottuvat edukseen selkeydellään.

4. Räätälöi cv haetun työtehtävän mukaan

Jos sinulla on työtehtävään soveltuvia taitoja tai harrastuksia, kerro niistä. Ota huomioon millaista osaamista haetussa työtehtävässä haetaan, ja mieti miten aikaisemmat kokemuksesi ovat kartuttaneet tätä osaamista.

5. Älä liioittele osaamistasi

Esimerkiksi kielitaidosta ei kannata valehdella tai edes liioitella, sillä luultavimmin kielitaitosi testataan tavalla tai toisella ennen työtehtävien aloittamista.

6. Lisää kuva!

Kuva ei ole pakollinen, mutta sillä voi erottua hakijoiden joukosta. Muista että olet kuvassa siistissä vaatteissa ja että tausta on selkeä.

7. Muista päiväys

Hakemuksesi ja cv:si saatetaan arkistoida myöhempää käyttöä varten, joten on hyvä että jokaisella sivulla on merkittynä päivämäärä. Se voi olla esimerkiksi pienellä yläoikeassa kulmassa.

8. Jos sinulla on LinkedIn -profiili, lisää linkki siihen.

Hyvä LinkedIn -profiili voi olla arvokas työväline haastatteluun pääsyn suhteen, koska sieltä rekrytoija saa monipuolisen ja ehkä cv:tä kattavamman kuvan hakijasta.

9. Ota huomioon missä muodossa cv ladataan.

Lataa CV koneellesi PDF-muodossa. Näin sen saa avattua useimmilla tekstikäsittelyohjelmilla ja tekstin muotoilu pysyy samana vastaanottajan päässä.

10. Päivitä ansioluettelosi säännöllisesti!

Jos olet viimeaikoina osallistunut vaikkapa vapaaehtoistyöhön tai muihin projekteihin, muista lisätä nämä cv:seesi. Rekrytoijat vaikuttuvat aktiivisuudesta ja siitä, että päivität uusimmat kokemuksesi ansioluetteloon. Älä siis tee asioita helpoimman kautta ja napsaise sitä kahta vuotta vanhaa cv:tä tiedostoliitteeksi.

Näillä vinkeillä onnistut varmasti ja parhaimmassa tapauksessa saat kutsun haastatteluun, jossa voit tehdä lopullisen vaikutuksen rekrytoijaan. Onnea työnhakuun!

🚀 CV:n täyttämisen parhaat vinkit

Tässä sinulle muutama tärppi CV:n täyttämiseen – ja muista, että voit tehdä helpon ja tyylikkään CV:n nopeasti käyttämällä meidän CV-konettamme! 🎉

Luo oma Ansioluettelo vain minuuteissa

Aloita heti ja tee CV:n tekemisestä helpompaa kuin koskaan

Cv-koneellamme luot tyylikkään cv:n nopeasti ja helposti netissä

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

2

Tutustu tarkemmin miten tehdään ammattimainen CV

Lue lisää ansioluettelon tekemisestä

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas