Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

20 vinkkiä työhaastatteluun

Työhaastattelu ja siihen valmistautuminen

Olet saattanut lähettää kymmeniä vastauksia työpaikkailmoituksiin, ennenkuin pääset työhaastatteluun. Se on siis jo itsessään pieni voitto! Haastattelu voi olla erittäin ratkaiseva tekijä rekrytointiprosessissa, ja siihen valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Vinkkimme antavat sinulle etulyöntiaseman muihin haastateltaviin nähden!

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

CV ja työhaastattelu

Yleensä CV eli ansioluettelo lähetetään yritykselle työpaikkailmoitukseen vastattaessa. Se on dokumentti, jossa tiivistät osaamisesi, menneisyytesi ja itsesi helppolukuiseksi paketiksi. Osoitat CV:lla myös sen, miksi juuri sinä olet sopiva henkilö kyseiseen työpaikkaan. Ota työhaastatteluun mukaan muutama kopio CV:sta sekä muista dokumenteista. Tarvittaessa voit palata siihen, oman tai haastattelijan muistin tukemiseksi.

Vinkit työpaikkahaastatteluun, TOP 20

Käy läpi parhaat vinkkimme työhaastattelua varten! Miettimällä vastauksia jo etukäteen pystyt jäsentelemään ajatuksiasi ja jäsentelemään sitä, millaista tietoa ja millaisen vaikutelman annat jännittävässä tilanteessa.

1. Tutustu paikkaa tarjoavaan yritykseen.

Ota selvää työpaikasta. Millainen sen lähihistoria on, mitä siitä on kirjoitettu viime aikoina mediassa? Mitä yrityksestä puhutaan sosiaalisessa mediassa, ja mitä itse yritys kertoo vaikkapa Facebook-sivullaan? Osoittamalla tuntevasi yrityksen, vakuutat haastattelijan kiinnostuksestasi. Toisaalta saat selvitettyä myös itsellesi, vaikuttaako yritys sellaiselta johon todella haluat töihin.

2. Anna hyvä ensivaikutelma.

Esiinny eduksesi! Tutustu yrityksen ilmapiiriin ja pukeudu sen perusteella jakkupukuun tai farkkuihin. Suhtaudu ystävällisesti kaikkiin, jotka kohtaat paikan päällä: saatat kohdata tulevan työtoverisi jo hississä! Kun olet löytänyt oikean paikan, SULJE MATKAPUHELIMESI. Kesken haastattelun itsestään ilmoittava puhelin antaa sinusta huonon kuvan, ja häiritsee sekä sinua että haastattelijaa.

3. Selvitä matkareitti ja aikataulu etukäteen

Myöhästyminen haastattelusta ei anna sinusta hyvää mielikuvaa. Tutki reittisi etukäteen vaikkapa Google Mapsista, ja ole mieluummin 15 minuuttia etuajassa kuin kaksi myöhässä!

4. Ota mukaasi tulostetut versiot antamistasi dokumenteista

Olet rekrytointiprosessin aikaisemmassa vaiheessa lähettänyt yritykselle CV:si, hakukirjeesi ja mahdollisesti muitakin dokumentteja. Vaikka haastattelukutsussa ei pyydettäisikään, kannattaa ottaa mukaan myös kopiot dokumenteista. Tarvittaessa voit viitata niihin ja esittää vaikkapa koulutuksesi vaiheet omasta kopiostasi.

5. Portfolio ja aikaisemmat saavutuksesi

Mikäli mahdollista, ota mukaan esimerkkejä aiemmista projekteistasi ja töistäsi. Luovan työn tekijä saattaa aktiivisesti ja automaattisesti päivittää portfoliotaan, ja valmistautua haastatteluun helposti. Mieti, miten voit esitellä saavutuksiasi ammatistasi riippumatta! Kertomalla aiemmista töistäsi, sinulla on loistava tilaisuus kertoa saavutuksistasi. Mieti, mitä saavutukset ovat juurisinun kohdallasi. Hitsaajalle ne voivat olla esimerkiksi risteilyaluksen kansien valmistaminen, asiakaspalvelijalle vaikean tilanteen selvittäminen, kirjanpitäjä on saattanut toimia kansainvälisen yrityksen palveluksessa.

6. Mieti valmiiksi muutama kysymys haastattelijalle

Työhaastattelussa sinulta kysytään kysymyksiä, mutta osoitat kiinnostusta ja perehtyneisyyttä paikkaa kohtaan esittämällä myös itse kysymyksiä. Esimerkiksi yrityskulttuuriin, itse rekrytointiprosessiin tai vaikkapa yrityksen isoon organisaatiomuutokseen liittyvä keskustelu voi auttaa sinua itseäsikin muodostamaan mielipiteesi yrityksestä.

7. Osoita itsetuntemusta.

Haastattelija saattaa kysyä, mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi. Valmistautumalla kysymykseen etukäteen ja esittämällä mietityt vastaukset, viestit hyvästä itsetuntemuksesta. Voit kysyä perheenjäseniltäsi, nykyisiltä työtovereiltasi tai ystäviltäsi, millaisena he sinut näkevät. Itsereflektio on toki hyvä työkalu, mutta muut ihmiset tuntevat eri puolesi joskus paremmin kuin sinä itse. Voit myös kertoa, miten kehität heikkouksiasi vahvuuksiksi.

8. Kerro, miten selvität virheesi ja pääset eteenpäin

Kaikki tekevät virheitä, se on inhimillistä. Sinulta saatetaan kysyä, mikä on ollut suurin tekemäsi virhe elämässäsi tai työssäsi. Mieti etukäteen tähän sopiva esimerkki, mutta kerro myös se, miten korjasit virheesi, mitä siitä opit ja miten olet päässyt siitä yli.

9. Työpaikan vaihtaminen

Jos olet vaihtamassa työpaikkaa, mieti etukäteen mitä vastaat siihen, miksi olet vaihtamassa työpaikkaa. Ole vastauksissasi diplomaattinen: huonon ilmapiirin voidaan ajatella johtuvan sinusta, vaikkei niin olisikaan. Uusien haasteiden hakeminen ja kehittyminen sen sijaan osoittavat sinun haluavan saavuttaa täyden potentiaalisi.

10. Yksin vai osana tiimiä?

Työsi saattaa olla yksin puurtamista, mutta se voi olla myös ryhmätyötä. Yksi haastattelukysymys saattaa koskea sitä, millainen tiimipelaaja olet ja millaisen roolin otat ryhmässä. Perustele myös sitä, miten organisoit työsi tehdessäsi niitä itsenäisesti, ja kumpaa työskentelytapaa suosit.

11. Sinä ja paineet

Mikä tahansa työ voi välillä olla hektisempää, välillä rennompaa. Mieti jo etukäteen, miten kerrot omasta tavastasi suoriutua paineessa. Oletko valmis tekemään hetkellisesti pidempää päivää? Murrutko tai panikoitko suuren työmäärän edessä, vai saako kiire sinut nimenomaan loistamaan?

12. Johtaminen

Riippumatta siitä, millaiseen paikkaan sinua haastatellaan, sinulta saatetaan jo haastattelussa kysyä johtamistaidoistasi tai halustasi toimia johtajana. Ole rehellinen ja kerro, kumpi rooli tuntuu sinulle luontevammalta. Jos toimit mieluummin alaisena, pidä kuitenkin mielessä, että myös esimiehen rooli voi myöhemmin tuntua mahdolliselta suunnalta itsevarmuuden karttuessa.

13. Palautteen antaminen ja vastaanottaminen

Eräs haastattelukysymys voi koskea kritiikkiä. Jokainen kehittyy työssään käytännön kautta. Tulet varmasti saamaan palautetta työstäsi, positiivista tai negatiivista, rakentavaa tai jopa töykeää. Mieti, miten juuri sinä suhtaudut palautteeseen ja miten otat sitä vastaan. Erityisesti asiakaspalvelutyössä saatat saada yllättäen hyvin suoraa palautetta asiakkaalta. Suhtautuisitko tilanteeseen rauhallisesti? Miten puolestaan annat palautetta esimerkiksi työtoverillesi? Osaatko antaa rakentavaa kritiikkiä?

14. Etänä vai paikan päällä?

Korona on edesauttanut monella työpaikalla digiloikan ottamista, ja kaikki mahdolliset työtehtävät suoritetaan etänä. Jos hakemassasi yrityksessä etätyö on mahdollista, sinulta todennäköisesti kysytään valmiuksiasi etätyöhön. Kumpaa tapaa suosit, työpaikan tilaa vai kotikonttoria? Jos teet mielelläsi etätyötä, miten varmistat työn sujumisen ja tuottavuuden säilymisen?

15. Miksi juuri tämä työpaikka?

Saatat olla tilanteessa, jossa olet saanut useampaankin paikkaan työhaastattelukutsun, kenties jo työtarjouksenkin. Jos haastattelussa kysytään tilanteestasi, käytä se hyödyksesi. Mikäli olet jo saanut tarjouksen, sen mainitseminen voi jouduttaa prosessia omalla kohdallasi positiiviseen suuntaan. Halutulla työntekijällä on valinnanvaraa!

Toisaalta voit kertoa, miksi juuri tämä työpaikka olisi sinulle muita hakemiasi paikkoja mieluisampi.

16. Tulevaisuudensuunnitelmat

Rekrytoija haluaa valitsemansa henkilön toimivan työpaikassa mahdollisesti pitkään. Tietenkin työpaikkailmoituksessa on kerrottu, onko työ esimerkiksi määräaikainen, mutta jos kerrot olevasi lähdössä ensi kuussa maailmanympärimatkalla, et ole järkevä valinta. Jos työ on paikkasidonnaista, myös muutto toiselle paikkakunnalle vähentää houkuttelevuuttasi. Kerro siis suunnitelmistasi, jotka sitovat sinut juuri tähän työhön.

17. Miksi juuri sinä?

Sinut on kutsuttu haastatteluun antamiesi tietojen pohjalta. Haastattelussa sinulta kuitenkin saatetaan kysyä, miksi juuri sinut tulisi valita. Valmistaudu tähän kysymykseen, ja peilaa vastaustasi yrityksestä saamiisi tietoihin. Kerro, miten oma arvomaailmasi suhtautuu yrityksen arvoihin, ja miksi ajattelet sopivasi osaksi tätä arvomaailmaa. Ehkä olet yritykseen tutustuessasi huomannut jonkin asian, jota olisit halukas kehittämään?

18. Palkkataso

Jos palkkatoivetta ei ole kysytty heti työpaikkailmoituksessa, haastattelussa sitä varmasti kysytään. Voit ottaa asian myös itse puheeksi. Suomessa palkkoja säädellään alojen omilla työehtosopimuksilla. Ota selvää hakemasi työpaikan TES-taulukosta eli työehtosopimuksen mukaisista palkoista, ja suhteuta palkkatoiveesi siihen. Jos alalla ei ole käytössä tai voimassa työehtosopimusta, voit perehtyä samantyyppisten työpaikkojen palkkatasoon erilaisten palkkavertailusivustojen kautta. Tällä tavalla osoitat jälleen perehtyneesi asioihin etukäteen.

19. Ole kiinnostunut rekrytointiprosessin aikataulusta

Kysy viimeiseksi siitä, millä aikataululla ja mitä kautta saat tietää prosessin seuraavasta vaiheesta. Jos sinut valitaan, milloin sinun odotetaan aloittavan työt?

20. Kehu!

Pyri jäämään haastattelijan mieleen. Anna hänelle positiivista palautetta, sillä positiivinen palaute ja itsestämme puhuminen on meille mieluisaa.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

5

Valmistaudu työhaastatteluun

Lue lisää työhaastatteluun valmistautumisesta

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas