Katso tästä malli hyvään työhakemukseen - Luo pohja
Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Esimerkki hyvästä työhakemuksesta

Mallityöhakemus

Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana vähintäänkin muutaman tilanteen, jossa meiltä vaaditaan kykeneväisyyttä erottua joukosta ja painua muiden mieleen usein pelkän työhakemuksen perusteella. Työhakemuksen kirjoittaminen osoittautuu kuitenkin kerta toisensa jälkeen vaikeaksi syystä tai toisesta. Lue lisää, jos haluat oppia tekemään oikeanlaisen työhakemuksen, joka johdattaa sinut mahdollisesti jopa uramaailman huipulle.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

parhaat cv pohjat netissä

Tekniset valinnat

Selkeä ja siisti ulkomuoto on äärettömän tärkeä työhakemusta kirjoittaessa, sillä se on ensimmäinen asia, johon lukijan huomio kiinnittyy. Jätä siis reilusti tilaa sivun reunoihin, ja jaa kappaleet fiksusti ja loogisesti. Selkeyttä saat myös käyttämällä riittävän suuria rivivälejä, jotka tekevät hakemuksesta ilmavamman näköisen. Työhakemuksen tyyli tulisi valita oman taitotason mukaan.

Tehosteet

Mikäli osaat käyttää kiinnostavia tehosteita oikein, ei niistä useimmissa tilanteissa ole haittaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tällöin kyseessä on vaikkapa paperin värin muuttaminen astetta tummemmaksi valkoiseksi tai parin yhteensopivan fontin harkittu yhteiskäyttö, ei satunnaisten eri fonttien ja värien käyttäminen spontaanisti ilman harkintaa.

Fontti

Tärkeää on, että työhakemus on helppo lukea. Siksi olisi suositeltavaa käyttää luettavaksi tarkoitettua, siistiä fonttia. Comic Sans ja Times New Roman ovat olleet perinteisesti suosittuja valintoja, mutta niiden sijasta olisi kehotettavaa käyttää hieman erikoisempia fontteja, jottei lukijalle jää se vaikutelma, että olisit laiska tai välinpitämätön. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Georgia, Gill Sans ja Calibri.

Teksti ei saa koskaan olla työhakemuksessa liian pientä, koska liian pientä tekstiä on vaikea lukea, mikä suurentaa sen todennäköisyyttä, että työhakemus siirretään syrjään lukematta. Vastaavasti myös liian suuri fontti antaa usein huonon kuvan. Valitsemastasi fontista riippuen, voi myös paras kokovalinta vaihdella. Yleisesti hyvä fonttikoko on kuitenkin 12.

Kieli

Työhakemuksessa on aina tärkeää olla kohtelias ja suhteellisen virallinen. Pitäydy siis kirjakielessä ja muista hyvä kielioppi. Vältä myös toistuvia ilmaisuja ja käytä synonyymejä.

Kappaleet

Ottaen huomioon, että työhakemuksen toivottaisiin mahtuvan yhdelle sivulle, on muistettava, että kappaleiden tulisi olla kohtuullisen lyhyitä, mutta silti kattavia. Kappaleita tulisi kirjoittaa vain muutama, ja niiden ihanteellinen pituus vaihtelee 7 ja 10 rivin välillä. Oman osaamisesi ja intosi määrä ja laatu vaikuttavat luonnollisesti siihen, miten paljon sanottavaa sinulla pitäisi työhakemuksessa olla.

Asettelu

Työhakemuksen tulisi olla mahdollisimman johdonmukainen ja kulkea loogisessa järjestyksessä. Jo pelkällä asettelulla on toisinaan suuri merkitys sen suhteen, saatko töitä vai et.

Yhteystiedot

Yhteystietojen pitäisi olla esillä jo heti työhakemuksen alussa. Asettelu on pitkälti jokaisen oma valinta, mutta useimmissa työhakemuksissa kirjoitetaan selkeyden vuoksi yhteystiedot vasempaan yläkulmaan allekkain. Ne ovat silloin selkeästi esillä ja helposti löydettävissä.

Työhakemuksen yhteystieto-osiosta tulisi löytyä nimi, syntymäpäivä, osoite, sähköposti ja puhelinnumero. Muistathan kirjoittaa yläreunaan myös päivämäärän, jona hakemus on kirjoitettu.

Kuva ei ole työhakemuksessa yleensä olennainen, sillä se on useimmissa tapauksissa esillä jo oheen liitettävässä ansioluettelossa, mutta poikkeustapauksissa saatetaan sitä toivoa työhakemukseenkin. On tärkeää siis lukea aina hakemasi työpaikan ilmoituksen ohjeet tarkasti ennen hakemuksen kirjoittamista.

Aloitus

Yhteystietojen jälkeen tulisi jättää selkeyden vuoksi pieni riviväli ennen varsinaisen hakemuksen kirjoittamisen aloittamista. Muista aina otsikoida työhakemus hakemasi paikan nimellä. Voit käyttää otsikkona työilmoituksen otsikkoa tai siinä tarjottavaa paikkaa, mutta tärkeää on, että lukija näkee jo otsikosta, mitä töitä olet etsimässä.

Työpaikka

Työhakemuksen ensimmäisen kappaleen tulisi vastata kysymykseen "Miksi juuri tämä työpaikka?" ilman epäselvyyksiä. Tavoitteena on vastata kysymykseen syvällisesti ja aidosti, mutta kuitenkin vältellä liiallista dramaattisuutta. Kerro vapaasti siitä, mikä sai sinut kiinnostumaan juuri kyseisestä paikasta, ja jos mahdollista, osoita kiinnostusta yritystä tai mahdollista työnantajaa kohtaan.

Vakuuttaminen

Seuraavan kappaleen tärkein tavoite on vakuuttaa lukija siitä, että juuri sinä olisit oikea valinta työhön. Voit huoletta listata parhaita työhön sopivia ominaisuuksiasi sekä aiempia kokemuksiasi. Pidä aina mielessä paikka, jota olet hakemassa, ja keskity nimenomaan asioihin, jotka olisivat kyseisessä työssä eduksi.

Voit toki suurennellä joitain kykyjäsi ja kokemuksiasi hieman kohtuuden rajoissa, mutta muista aina pitäytyä lähellä totuutta. Kukaan ei halua joutua noloon tilanteeseen, jossa heidän olemattomia kykyjään testataan spontaanisti.

Syvempi osaaminen

Kolmannessa kappaleessa voit kertoa vielä hieman enemmän itsestäsi ja osaamisestasi. Voit mainita ohimennen lauseella tai parilla oman kielitaitosi tai tehdä lukijan tietoiseksi mahdollisista teknisistä taidoistasi. Voit myös muistuttaa vielä kertaalleen siitä, kuinka erinomaiseksi sopisit joukkoon.

Lopetus

Muista aina päättää työhakemus kohteliaasti. On tärkeää, että osoitat kiinnostusta aivan loppuun saakka. Työhakemus on hyvä päättää kiittämällä lukijaa ja esittämällä vaikkapa toivomus, että pääsisitte tapaamaan pian työhaastattelun merkeissä. Lue hakemus huolella läpi useamman kerran. Varmista myös, ettei hakemuksesi toista täysin kaikkea ansioluettelossasi sanomaasi.

Top 10 vinkit kirjoittamiseen

  1. Muista yksilöllisyys. Jos haet samanaikaisesti useampaa paikkaa, kirjoita aina erilaiset hakemukset, joista ilmenee mielenkiintosi tiettyä työpaikkaa kohtaan. Älä vain kopioi aiempaa hakemustasi.

  2. Muista kohteliaisuus. Kohteliaisuus ja ystävällisyys tekevät aina vaikutuksen.

  3. Ole rehellinen. Jos työssä vaaditaan kiinaa ja venäjää, älä väitä osaavasi niitä sujuvasti, jos et todellisuudessa osaa kieliä lainkaan.

  4. Ole oma itsesi. Kirjoita aidosti mielenkiinnostasi ja siitä, miksi uskoisit olevasi hyvä valinta. Älä esitä olevasi jotain, mitä et ole.

  5. Osoita kiinnostusta. Tee selväksi, että haluat oikeasti työskennellä, etkä hae paikkaa vain rahan vuoksi.

  6. Ole mieleenpainuva ja omaperäinen. Jos jokin ominaisuutesi tai kokemuksesi erottaa sinut suuresti massasta, muista mainita se. Hakemuksia luetaan satoja, toisinaan jopa tuhansia, ja on tärkeää tulla muistetuksi kaikkien hakijoiden joukosta.

  7. Suunnittele kokonaisuus. Älä kirjoita hakemusta kymmenessä minuutissa ilman minkäänlaisia valmisteluja. Harkitse tarkkaan, mitä fontteja ja värejä käytät hakemuksessa.

  8. Älä unohda kontrastia. Hakemuksen lukeminen on selkeämpää, kun kappaleet on otsikoitu. Ulkomuodosta tulee miellyttävämpi, kun esimerkiksi lihavoit otsikot tai suurennat niitä hieman muuhun tekstiin verrattuna.

  9. Muista selkeys. Älä käytä fontteja, joita ei pysty lukemaan tai ahda sivua aivan täyteen tekstiä.

  10. Älä kirjoita toista ansioluetteloa. CV ja työhakemus eivät ole sama asia, joten vältä asioiden suoraa toistoa. Anna ansioluettelossasi yleiskuva itsestäsi ja taidoistasi, mutta vältä kaiken saman listaamista työhakemuksessasi. Kirjoita vapaammin ja keksi uutta sanottavaa.

Copyright © Cvpohjat.fi 2021 | Inmalti Oy

Tietosuojaseloste

Hinnasto