Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Harrastukset ja kiinnostukset

Ansioluettelo harrastukset

CV:n luominen on monille alusta loppuun saakka haastava ja vaivaannuttava prosessi. Erityisesti harrastukset tuottavat usein paljon päänvaivaa. Monia mietityttääkin, mitä harrastuksia ansioluettelossa kannattaisi - tai saisi - mainita. Lue lisää alempaa, mikäli olet koskaan löytänyt itsesi tästä tilanteesta.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Mitä kannattaa mainita ja mitä ei?

Harrastustoiminnallasi voi olla merkittävä rooli sen suhteen, saatko työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikan vai et. Onkin äärimmäisen tärkeää osata erottaa hyödylliset ja mahdollisesti vahinkoa aiheuttavat harrastukset ja kiinnostuksenkohteet toisistaan.

Tilannekohtaisuus

Johonkin työhön sopivat harrastukset eivät välttämättä sovi toiseen työpaikkaan lainkaan. Siksi ansioluetteloakin tulisi päivittää aina toisinaan, vaikka se onkin yleisesti ottaen huomattavasti yleispätevämpi kuin työhakemus. CV:stä kannattaisi tallentaa muutama erilainen versio - yksi, joka sopii vaikkapa opiskelupaikkaan lähetettävään hakemukseen, ja muutama erilaisiin työpaikkoihin soveltuva versio.

Siinä missä esimerkiksi taideharrastukset ja kiinnostus tatuointitaiteeseen voivat avata teitä monille luoville aloille, voidaan tällaisia asioita yhä katsoa pahalla monissa paikoissa vielä nykyaikanakin. Aina kannattaa harkita varovaisesti, mitä haluaa nostaa esiin ansioluettelossaan.

Mainittavat harrastukset

Se, mitä harrastuksia kannattaa mainita, riippuu hyvin paljon siitä, mitä varten CV on. Työ- tai opiskelupaikkaan kannattaa siis aina tutustua syvällisesti ennen CV:n lähettämistä.

Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että on olemassa harrastuksia, joiden ei pitäisi olla mistään näkökulmasta huonoja. Jos harrastat jalkapalloa, hiihtoa tai minkäänlaista muutakaan urheilua, ei siitä pitäisi olla missään työssä haittaa. Ainoa ongelma saattaisi tulla ajan kanssa, mutta kyseessä on onneksi asia, jonka suhteen pystytään usein joustamaan eikä mahdotonta ongelmaa pitäisi tulla vastaan.

Kenties yksi parhaista mainittavista harrastuksista on kirjallisuus eri muodoissa. Lukeminen ja kirjoittaminen, on mieltä ja kieltä kehittävää toimintaa, joka ei myöskään tyypillisesti ole aikasidonnaista. Mikäli pidät lukemisesta tai kirjoittamisesta, kannattaa se mainita ansioluettelossa harrastusten yhteydessä aina. Kyseessä on äärimmäisen hyödyllinen ja silti vaivaton harrastus.

Kirjallisuuden mainitseminen on hyödyllistä monia työpaikkoja hakiessa, mutta siitä on todennäköisesti vielä enemmän hyötyä esimerkiksi opintopaikkaa etsiessä. CV:tä lukiessa, tietää lukija heti, että kyseessä on kielellisesti lahjakas ja innovatiivinen ihminen.

Matkustaminenkin on harrastus, joka toimii ansioluettelossa usein, kunhan sen esittää oikein. Matkustamisesta puhuessa tulee tulla ilmi, että elämäsi ja aikataulusi eivät pyöri täysin sen ympärillä, vaan olet joustava ja pystyt opiskelemaan tai työskentelemään annettuina aikoina.

Jos opiskelet mielelläsi kieliä tai olet kiinnostunut eri kulttuureista, ei senkään mainitsemisesta pitäisi oikeastaan koskaan olla haittaa. Kansainvälisyyttä ja avarakatseisuutta arvostetaan enemmän kuin koskaan. Ja mikäpä olisi parempi tapa luoda se vaikutelma, että nämä käsitteet pätevät sinuun kuin kielten opiskeleminen ja siitä kertominen?

Teknologia kehittyy päivä päivältä, ja vaikka CV:ssä perinteisesti onkin oma osionsa, jossa esitellään teknisiä taitoja, voi asian ottaa myös harrastusten kohdalla puheeksi. Tietokonetaidot ovat nykyään suorastaan vaatimus lähes kaikessa, joten mikäli olet kiinnostunut esimerkiksi koodauksesta ja harrastat muutenkin paljon tietokoneella, tulisi sen olla eduksesi. Tärkeää on kuitenkin muotoilla harrastus niin, että on selvää, että teet muutakin.

Harrastukset, jotka edellyttävät ja kehittävät itsenäisyyttä lisäävät usein arvostusta ja ovat arvokkaita sekä opiskelumaailmassa että työelämässä. Useimmat tähän kategoriaan kuuluvat harrastukset ovat siis yleensä melko turvallisia vaihtoehtoja mainittavaksi.

Itsenäisyyden ohella on myös kärsivällisyys jokapäiväisessä elämässä kunnioitettava ja tarvittava ominaisuus, jota kehittäviä harrastuksia on monia. Perussääntönä voidaankin pitää sitä, että jos harrastuksesi kehittää kärsivällisyyttä, itsenäisyyttä ja joustavuutta, katsotaan se usein eduksi.

Yksi usein aliarvostettu harrastus, joka on kuitenkin opinnoissa sekä työelämässä toisinaan suurikin apu, on shakki. Shakki kehittää logiikkaa ja ajattelukykyä sekä -tapoja monin tavoin, ja sen harrastajat ovatkin yleensä älyllisesti todella lahjakkaita - ja siten soveltuvia tehtäviin, jotka eivät aivan kaikille sovi.

Ehkä ei tällä kertaa

On olemassa toki poikkeuksiakin, mutta tyypillisesti ei ole hyvä idea mainita CV:ssä, mikäli harrastaa jotain todella vaarallisena pidettyä. Esimerkiksi moottoriurheilu ja laskuvarjo- tai benjihyppääminen ovat harrastuksia, jotka saattavat monesti saada lukijan hälytyskellot soimaan. Tämä taas puolestaan johtaa usein siihen, että vaikka olisit muuten todella pätevä hakija, et saa tasapuolista mahdollisuutta.

Sekä opiskelu- että työmaailmassa tarvitaan joustavuutta, turvallisuutta ja vakautta. Tämä tulee muistaa harrastuksista kirjoittaessa. Jos työnantajalla on syytä uskoa, että voit kuolla koska tahansa, on selvää ettei kutsua työhaastatteluun todennäköisesti tule.

Ansioluettelon kuuluisi olla lyhyt, ihanteellisesti sivun pituinen tiivistelmä kokemuksistasi ja osaamisestasi. Älä siis tuhlaa tilaa. Jos haet vaikkapa yrityksen toimitusjohtajaksi, on täysin yhdentekevää vaikka leipoisit mielelläsi vapaa-ajallasi. Vastaavasti liikunnanopettajaa etsivää koulua tuskin kiinnostaa kuulla siitä, että pelaat mielelläsi videopelejä.

Harrastusten maininta ja laajuus

Kuten mainittu, tila on usein vähissä ansioluetteloa kirjoittaessa, eivätkä harrastukset useimmissa tapauksissa ole CV:n merkittävin asia. Yritä siis mainita harrastuksesi lyhyesti yksittäisessä kappaleessa CV:n lopussa, kun olet jo kertonut tärkeimmät asiat, eli mm. koulutus- ja työtaustasi.

Harrastusten ei koskaan pitäisi olla ansioluettelosi keskeisin tai kiinnostavin asia. Älä siis kuluta useaa lausetta yksittäiseen harrastukseen - lukijalla on varmasti käsitys siitä, mitä esimerkiksi kielten opiskelu tai lenkkeily tarkoittavat. Älä myöskään tunge kaikkia harrastuksia yhteen pitkään luetteloon ilman mitään muuta sisältöä, vaan kuluta koko kappale reilusti.

Jos sinulla on paljon harrastuksia, voit mainita niistä pari yhdessä virkkeessä. Näin saat halutessasi annettua myös pienen tiivistelmän yksittäisistä harrastuksista, jos niissä on jotain erityistä. Pitkän listan lukeminen on uuvuttavaa, joten muista lisätä virkkeisiin täytettäkin.

Hyvän vaikutelman jättää usein myös se, että kuulostat innostuneeltaja samalla sivistyneeltä ja kohteliaalta, kun kirjoittat harrastuksistasi . Se antaa vaikutelman, että olet motivoitunut ja välität asioista, joita teet.

Luo oma Ansioluettelo vain minuuteissa

Aloita heti ja tee CV:n tekemisestä helpompaa kuin koskaan

Cv-koneellamme luot tyylikkään cv:n nopeasti ja helposti netissä

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas