Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Osoita tietotekninen osaaminen

IT-taidot CV:ssä

Nykypäivän työelämässä tietoteknisillä taidoilla on merkitystä melkein alalla kuin alalla. Lastenhoitajat kirjaavat tietoja lapsista erilaisiin sovelluksiin, ja rakennustyömaiden hanttihommalaisetkin kirjaavat itse työaikansa seurantajärjestelmiin. Siksi IT-taitojen osuus ansioluettelossa on tärkeä ja olennainen kohta.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Se, miten kattavasti esittelet taitojasi, riippuu vahvasti alasta, jolle haet. Jokaisen koskaan käyttämäsi tietokoneohjelman listaaminen ei todennäköisesti ole hyvä idea, sillä tarkalleen ottaen jo tietokoneen selain on ohjelmisto, joka vaatii jonkinlaiset käyttötaidot.

Lähtökohtana voi pitää, että ihan perusohjelmistojen hallitsemisesta ei kannata tehdä CV:ssä numeroa. Sähköpostin käyttäminen on perusedellytys eikä mainittava taito, niin kuin myöskin se, että osaa käynnistää tietokoneen ja kirjoittaa kohtuullisella nopeudella.

Korosta alalla olennaisia taitoja

It-taidot ovat nykyään tärkeä osa CV:tä

Toimistotöihin hakiessa lähes jokaisessa ilmoituksessa mainitaan Office365, joten sen kannattaa näkyä myös sinun CV:ssäsi. Jos olet onnistunut tähän mennessä välttymään sen opettelulta, kannattaa jo ihan työnhaun helpottamiseksikin hankkia perustason käyttötaito. Käytännössähän Office365:llä tarkoitetaan Microsoftin yleisimpiä ohjelmia, kuten Word, Excel, PowerPoint ja Teams. Mistään ydinfysiikasta ei siis puhuta.

Riippuu hyvin paljon alastasi, miten olennaista tietokoneen käyttäminen sillä on. Jos olet ammatiltasi ohjelmistonkehittäjä, webdesigner tai muu tietokonepuolen velho, koko CV:si huutaa IT:tä. CV:si kertoo sinusta ja jos elät ja hengität tietokoneita, sen täytyykin näkyä kaikesta.

Yllättävänkin monissa työpaikoissa arvostetaan kykyä ja halua toimia fiksusti sosiaalisessa mediassa. Somen käyttö on yhdistelmä hyvää käytöstä ja teknistä osaamista, jota ei vielä kaikilta työpaikoilta löydy. Työnantaja voi hyvinkin nähdä tarpeellisena sen, että työntekijät kertovat työn arjesta esimerkiksi Instagramiin. Maininta sujuvasta ja fiksusta somen käyttämisestä voi siis olla CV:ssä ihan paikallaan. Varo kuitenkaan antamasta vaikutelmaa, että viettäisit kaiken työajan somessa hengaten!

Jos olet aiemmassa työssäsi tottunut käyttämään työnohjausohjelmistoa osana päivittäistä työtäsi, se kannattaa myös mainita CV:ssä. Näin etenkin, jos tiedät vastaavanlaisten ohjelmien olevan yleisessä käytössä alallasi muutenkin.

Monessa organisaatiossa merkittävä osa sisäisestä viestinnästä tapahtuu yrityksen omassa intranetissä. Siihen yrityskulttuuriin tottumisen jälkeen työtavasta voi tulla niin itsestään selvä, ettei intranetin käyttämistä edes pidä taitona. Muista kuitenkin työtä hakiessasi, että myös intranetin käyttötaito voi olla haluttu ominaisuus työmarkkinoilla.

Näytä osaamisesi

Työnantajat saavat luettavaksi kymmenittäin hakemuksia, joihin listattujen osattujen asioiden tueksi ei ole annettu mitään näyttöä. Miten sitten voit näyttää, että osaat käyttää työssä käytettäviä ohjelmistoja sujuvasti?

Työssä näytetty ohjelmisto-osaaminen on työnantajan näkökulmasta paras tae siitä, että todella osaat, mitä olet luvannut. Haetko työpaikkaa, jossa todennäköisesti käytät päivittäin tilauksenhallintajärjestelmää? Työnantaja todennäköisesti kiinnostuu sinusta, jos voit kertoa käyttäneesi samankaltaisia tilauksenhallintajärjestelmiä työssäsi jo vuosia.

Kursseilta hankittu osaaminen on myös helppo osoittaa CV:ssä. Kävit kurssin kuvankäsittelystä ja sait siitä todistuksen, jossa eritellään, mitä kaikkea olet oppinut. Vielä parempi, jos voit näyttää, miten olet kurssin jälkeen hyödyntänyt oppimaasi!

Useilla ohjelmistoilla tehdään töitä, joita voi hyvillä mielin esitellä vieraankin organisaation edustajille. Häikäisevä PowerPoint-esitys, hyvin Photoshopilla käsitelty kuva tai Wordpress-pohjalle tekemäsi hyvin toimivat sivut voivat vakuuttaa työnantajan siitä, että todella tiedät mitä teet, kun puhutaan tietokoneista.

Ehkä kaikkein olennaisinta on kuitenkin se, että osaat ottaa haltuun myös uusia ohjelmistoja. Kun olet tottunut käyttämään yhtä CRM:ää, ihan toisenlainen CRM voi tuntua ensin toimintansa logiikan puolesta vieraalta. Jos kuitenkin pystyt sujahtamaan sen käyttöön sisälle ilman, että itket kuukausia vanhan ja tutumman ohjelmiston perään, pärjäät jo hienosti.

Miten kuvailen IT-taitojeni tasoa?

Sinulla on todennäköisesti jonkinlainen kuva siitä, millä tasolla IT-osaamisesi on verrattuna samalla alalla työskenteleviin. Käytät ehkä Word-tekstinkäsittelyohjelmaa hiukan alkeellisesti, mutta toisaalta tietotaitosi taitto-ohjelma InDesignin suhteen on huippuluokkaa. Kun listaat käyttämiäsi ohjelmistoja CV:hen, mieti samalla, millä taitotasolla käytät niitä verrattuna muihin.

Visuaalisissa ansioluetteloissa on usein tapana kuvata ohjelmisto-osaamisen tasoa tähdillä tai edistymispalkeilla. Se havainnollistaa asiaa mukavasti, mutta voi herättää myös "verrattuna mihin" -kysymyksen. Sanallinen arvio voi antaa lopulta kattavamman kuvan kuin visuaalinen esitys.

"Olen käyttänyt ohjelmistoa X työssäni päivittäin" on todennäköisesti työnantajalle houkuttelevampi lause kuin "Ohjelmisto X, 5 tähteä". Jos tarkoituksesi on osoittaa, että osaat käyttää ohjelmistoja hyvin laajalla skaalalla, arviot voi jättää myös pois useimpien ohjelmistojen kohdalta.

Arvostetuimmat IT-taidot

Kaikkein tärkeintä työnantajalle on, että työntekijällä ei mene sormi suuhun, kun pitää käyttää työssä olennaisia ohjelmia. Usein erityistä kiitosta saat siitä, jos osaat jotain niin hyvin, että voit auttaa siinä myös työtovereitasi tai asiakkaita.

Laaja tietokoneohjelmistojen käyttökokemus auttaa sinua omaksumaan sen asenteen, että kaikki onnistuu kyllä. Jos et kuitenkaan vielä ole kerännyt paljon kokemusta tietotekniikan kanssa työskentelystä, monia taitoja voi harjoitella vaikkapa omalla ajalla kotona.

Mitä IT-taitoja sitten arvostetaan eniten? Ainakin jos olet taitava koodari, tuskin edes luet tätä tekstiä. Innokas headhunter on löytänyt sinut ennen kuin pääsit CV:n kirjoittamisessa puoleenväliin asti.

Viestinnän ja markkinoinnin alan työpaikoissa arvostetaan Adobe Creative Cloud -paketin ohjelmistojen hallintaa. Graafikoksi ei tietenkään pääse ilman hyviä taitoja kuvankäsittelystä ja taitosta, mutta nykypäivänä myös esimerkiksi markkinointiassistentit ja viestintäsihteerit käyttävät työssään samoja työkaluja.

Sharepoint-ympäristön osaamista ja ymmärrystä arvostetaan niissä työpaikoissa, joissa ympäristö on käytössä. Aluksi sekavalta tuntuvan järjestelmän käyttötaito on jotain, minkä sisäistämiseen kuluu jonkin verran aikaa. Jos uusi työntekijä ymmärtää jo tekemisen peruslogiikan, hänen perehdyttämisensä työhön on hieman helpompi prosessi.

Se, mitä työnantaja milloinkin arvostaa, riippuu todella vahvasti alasta. Nosta siis CV:ssä ylpeästi esille se osaaminen, jota sinulla on. Korosta hakemissasi tehtävissä olennaisia taitoja ja muista osoittaa halua ja kykyä kehittyä. Positiivinen asenne kantaa myös IT-asioissa pitkälle ja uutta kannattaa opetella.

Luo oma Ansioluettelo vain minuuteissa

Aloita heti ja tee CV:n tekemisestä helpompaa kuin koskaan

Cv-koneellamme luot tyylikkään cv:n nopeasti ja helposti netissä

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas