Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Ole rehellinen kielitaidostasi

Miten ilmoittaa kielitaito CV:ssä?

Moni työnhakija on pohtinut kielitaidon ilmoittamista cv:ssä ja sitä, miten se kannattaa ilmoittaa. Kielitaidon ilmoittamista nimittäin hankaloittaa muutama asia ja sitä kannattaakin miettiä hetki, jos toinenkin. Kielitaito voidaan ilmoittaa monilla eri tavoin ja meille suomalaisille sanallinen ilmoittaminen lienee helpompia ja yleisempiä ilmoittamistapoja. Kerromme tässä artikkelissa mm. miten kielitaidon voi ilmoittaa ja kannattaako kaikki opiskellut kielet ilmoittaa.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Kielitaidon ilmoittaminen riippuu siitä, minkälaista työtehtävää haet ja miten suuri rooli kielitaidolla on työtehtävässä. Lue ensin huolella haetun työtehtävän kuvaus ja se, miten siinä kerrotaan vaaditusta kielitaidosta. Peilaa sen jälkeen vaatimuksia omaan kielitaitoon ja pohdi eri tapoja, miten kielitaito voidaan ilmoittaa cv:ssä. Valitse näistä tavoista itsellesi sopivin ja käytä sitä.

Kaikki opiskellut kielet kannattaa lähes aina ilmoittaa, jos tehtävä on vähänkin kansainvälinen ja koet, että siitä voisi olla hyötyä itsellesi. Muista, että varsinkin jo asiakaspalvelutehtävissä kielitaidon ilmoittamisesta on suurta hyötyä. Voit kääntää myös kielitaito-opiskelusi ahkeruudeksi ja rohkeudeksi kokeilla eri kieliä.

Kielitaidon asteikko

Kielitaidon ilmoittamiseen olevia asteikkoja on monia erilaisia ja voit tutustua niihin esimerkiksi opetushallituksen sivuilla. Jos kielitaidolla ei ole suurta merkitystä haetussa tehtävässä, ei kielitaidon ilmoittamisen asteikoihin tarvitse perehtyä kovinkaan paljon. Kaikki riippuu siis siitä, millaista tehtävää haet ja kuinka siinä painotetaan kielitaitoa.

Jos haet esimerkiksi rakennusmiehen tehtävää ja tehtävässä ei ole erityisiä kielitaitovaatimuksia, voit ilmoittaa kielitaidon esimerkiksi sanallisesti kouluarvosanoilla (erinomainen - hyvä - välttävä ). Kielitaito kannattaa kuitenkin lähes kaikissa tapauksissa jollain tavalla merkitä cv:seen, mutta voit laittaa sen cv:n loppuun, jos tehtävään ei ole erityisiä kielitaitovaatimuksia. Monissa tehtävissä, myös siinä rakennusmiehen tehtävässä, englannin kielen osaamisestakin on hyötyä ja yritä merkitä ainakin englannin kielen taito cv:seesi. Voit merkitä sen silloin sanallisesti ja lyhyesti.

Jos haet esimerkiksi kieliasiantuntijan tehtävää, niin panosta tässä tilanteessa kielitaidon ilmoittamiseen, koska sillä on merkitystä. Silloin kielitaidon asemalla on tärkeä tehtävä ja voit lisäksi ilmoittaa tarkennuksia kielitaitoon. Jos merkitset sujuva, niin ilmoita lisäksi esimerkiksi "olen asunut ko. maassa ja opiskellut kieltä". Jos olet suorittanut erityisiä kielidiplomeja tai kielikursseja, mainitse niistä, sillä niistä voi olla sinulle etua.

Kielitaidon voi ilmoittaa joko sanallisesti tai numeroasteikolla. Jos päädyt ilmoittamaan kielitaidon numeroasteikolla, on hyvä myös tuoda ilmi, mikä numero vastaa mitäkin tasoa. Hyvä tapa ilmoittaa kielitaito on ilmoittaa se samalla tapaa, millä se on ilmoitettu yrityksen rekrytointilomakkeilla. Silloin se on yhdenmukainen cv:si ja yrityksen kannalta.

Jos haet kansainvälistä tehtävää ulkomailla, kielitaito kannattaa ilmoittaa kansainvälisesti tunnetuilla astekoilla kuten esimerkiksi Eurooppalaisen viitekehyksen CEFR -taitotasoasteikolla. Tässä kielitaitoasteikossa kielitaito ilmoitetaan ABC -kirjaimilla ja niiden perässä näkyvillä numeroilla esimerkiksi A1.1 tarkoittaa kielitason alkeiden hallintaa (muutamat opitut fraasit). Jos merkitset kielitaidon jollain asteikolla, niin muista merkitä käyttämäsi asteikko myös cv:seen, jotta rekrytoija tietää, miten olet arvioinut kielitaitosi. Voit laittaa esimerkiksi linkin käyttämästäsi asteikosta cv:ssäsi ja näin ollen sinun ei tarvitse mahdollisesti avata asteikkoa enempää.

Kielitaidon ilmoittamisen voi myös jaotella suulliseen ja kirjalliseen kielitaitoon. Jos esimerkiksi kielitaitosi rajoittuu yhteen tai kahteen kieleen, niin voit ilmoittaa ne molemmilla tavoilla. Silloin saat myös hieman pituutta kielitaito-osioon eikä se näytä lyhyeltä vain kahden kielen kohdalla. Jos kielitaitosi on laaja ja monipuolinen, harkitse, ilmoitatko molemmilla tavoilla ne, sillä niiden ilmoittaminen vie aina tilaa ja se on pois jostain muusta asiasta cv:stäsi. Toisaalta, jos haetussa tehtävässä painotetaan kielitaito-osaamista, voit erottautua ilmoittamalla kielitaidon molemmilla tavoilla.

Kannattaako kielitaito ilmoittaa ylä- vai alakanttiin?

Yleissääntö kielitaidon ilmoittamisessa on rehellinen ilmoittaminen. Ei siis kannata kirjoittaa cv:seen kiinan kielen taidon osaamista, jos et sellaista osaa. Mutta jos olet kuitenkin opiskellut joskus kiinan kieltä, niin voit tietenkin merkitä sen esimerkiksi alkeet -tyyppisesti cv:seen.

Meillä suomalaisilla on tapana olla enemmänkin vaatimattomia asioiden osaamisen suhteen ja voimmekin hiukan ilmoittaa osaamisesta yläkanttiin. Arvioi siis oma kielitaitosi rehellisesti ja ilmoita se sen mukaan. jos arvioiminen tuottaa hankaluuksia, niin pyydä esimerkiksi opettajaasi tai kollegaasi kertomaan mielipide kielitaidostasi ja kirjoita se heidän arvioidensa mukaan. Jos olet nuori työnhakija, käytä apunasi koulutodistustasi kielitaidon ilmoittamisessa.

Älä kuitenkaan takerru liikaa kielitaidon ilmoittamisen hankaluuteen. Monille esimerkiksi sujuva ja hyvä tarkoittavat eri asioita ja rajatkin näiden välillä ovat häilyvät. Pääasia on, että ilmoitat jollain tavalla kielitaidosta, varsinkin, jos tehtävässä ei ole relevanttia osaamista. Myös rekrytoijat tietävät, että kenenkään kielitaito ei ole täydellinen eikä kukaan osaa kaikkia vieraan kielen sanoja, vaikka olisikin merkinnyt kielitaidon sujuvaksi.

Jos olet opiskellut ulkomailla, voit ilmoittaa kielitaidon hieman yläkanttiin, mutta rehellisesti. Kerro myös ulkomailla opiskelustasi cv:ssäsi, jotta työnantaja näkee konkreettisen todisteen kielitaidostasi. Koeta siis löytää kielitaidostasi konkreettisia todisteita muusta kokemus- tai koulutushistoriastasi. Silloin kielitaitosi on helpompi uskoa, eikä sitä kyseenalaisteta.

Jos innostut laittamaan kaikki opiskelemasi kielet cv:seen, niin varaudu myös kertomaan niistä missä ja miten olet opiskellut niitä. Varaudu myös kertomaan asioita kaikilla ilmoittamillasi kielillä, niin näin et ainakaan joudu noloihin tilanteisiin. Lisäksi kielitaito saatetaan myös testata jossain vaiheessa hakuprosessia, joten on hyvä, että osaat myös käyttää cv:seen laitettuja kieliä.

Muista, että kielitaidolla voit myös erottautua muiden joukosta ja kielitaito kannattaakin nähdä erottautumistekijänä. Voit ilmoittaa kielet omalla uniikilla tavallasi ja näin saatat jäädä myös rekrytoijan mieleen. Voit ilmoittaa kielitaidon esimerkiksi visuaalisesti tähdillä. Muista silloin myös mainita, mikä asteikossa tarkoittaa esimerkiksi sujuvaa. Tässäkään asiassa liika kekseliäisyys ei välttämättä ole hyväksi ja pysy siis sallituissa hyvän idean rajoissa.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas