Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Näytä koulutuksesi

Koulutus osana ansioluetteloa

Ansioluetteloon kuuluu olennaisena osana tiedot koulutuksestasi. Se, millä laajuudella ja mistä kaikesta sinun kannattaa kertoa, riippuu monesta asiasta. Oletko vastavalmistunut nuori tai ehkä jo pitkään työtä tehnyt monen alan ammattilainen? Mitä merkitystä koulutuksella on osaamisellesi?

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että koulutusta tulee korostaa ansioluettelossa sitä enemmän, mitä vähemmän sinulla on alakohtaista työkokemusta.

Tämänkaltainen lista käydyistä kouluista löytyy useimmista ansioluetteloista:

  • Liiketalouden tradenomi, Laurea-ammattikorkeakoulu, 2018
  • Lähihoitaja, Lahden ammattiopisto 2015
  • Ylioppilas, Mäntsälän lukio 2013

Ensin siis mainitaan suoritettu tutkinto, sitten oppilaitos ja valmistumisvuosi. Se, mitä juuri sinun taustaltasi löytyy, vaikuttaa siihen, mitä kaikkea CV:ssä kannattaa avata.

Peruskoulun päättäminen jätetään useimmiten mainitsematta ansioluettelossa siitä yksinkertaisesta syystä, että jo myöhempiin koulutuksiin pääseminen on edellyttänyt peruskoulun läpäisemistä. Ihan nuoren työnhakijan CV:ssä maininta peruskoulusta voi kuitenkin olla paikallaan.

Joidenkin taustoista löytyy jotain mielenkiintoista ja mieleen jäävää peruskoulutuksenkin osalta. Varsinkin kansainväliseen työyhteisöön haettaessa voi olla ihan fiksua mainita, että on käynyt peruskoulunsa kansainvälisessä koulussa englanniksi.

Kuinka paljon puhun koulutuksesta?

Yllä oleva keksitty ansioluettelon pätkä on esimerkki tyypillisestä, tiiviistä tavasta esittää koulutustausta. Tiivis ratkaisu toimii erityisen hyvin, kun tilaa on vähän tai koulutusta ei syystä tai toisesta haluta liikaa korostaa.

Jo lyhytkin listaus kertoo ihmisen elämästä melko paljon, kun haluaa lukea kiinnostunein silmin. Fiktiivisen esimerkkihenkilömme CV kertoo hyvin lyhyesti tarinan ihmisestä, joka lukion jälkeen suuntasi hoitoalalle mutta syystä tai toisesta kaipasi pian jotain ihan muuta.

Nähdessään tämän kaltaisen ansioluettelon työnantaja haluaa tietää lisää. Jos siis sinulla on taustallasi suunnanmuutoksia tai muita epäjohdonmukaiselta näyttäviä liikkeitä, ne kannattaa avata ansioluettelossa. Jo se kliseinen "uusien haasteiden kaipaaminen" on ihan hyvä selitys.

Kun puhut koulutuksestasi, puhut helposti siitä, mitä olet tehnyt. Muista kuitenkin avata myös, miksi olet tehnyt ja mitä olet oppinut.

Kerro kaikki olennainen

Osa työnhakijoista suorastaan keräilee erilaisia kursseja ja pätevyyskoulutuksia. Tuoreet päivitykset omaan osaamiseen kannattaakin ehdottomasti aina mainita. Jos näitä kursseja kuitenkin löytyy jo pitkä lista, ihan vanhimmat kannattaa jättää pois. ATK-ajokortti ei vakuuta enää ketään.

Kerro, mihin olet opinnoissasi erikoistunut ja minkälaisia valinnaisia kursseja olet käynyt. Joskus kannattaa mainita jopa gradun aihe, jos se sattuu sivuamaan tarpeeksi alaa, jolle pyrit. Auta työnantajaa näkemään, millä tavoilla koulutuksesi tuo arvokasta osaamista organisaatioon.

Voit kääntää vahvuudeksesi, jos sinulla on koulutusta monille eri aloille. Mielikuvituksellisenkin yhdistelmän taustalta löytyy logiikka, jonka avaaminen voi tuoda sinut monta askelta lähemmäs uutta työpaikkaa. Esimerkiksi ohjelmistokieliä opiskellut sosiaaliohjaaja on haluttu työntekijä yrityksessä, joka kehittää softaa sosiaalialan toimijoiden digitaaliseen työnohjaukseen.

Jos kouluvuosistasi on vierähtänyt pitkä aika, tutkintonimikkeesi voi olla jo läpinäkymätön monelle rekrytoijalle. Sinun on siis hyvä avata niitä asioita, jotka ovat olleet koulutuksessasi keskeisiä. Voit myös kertoa, missä nykyisissä koulutuksissa opitaan vastaavanlaisia sisältöjä.

Erilaiset taustat, erilaiset CV:t

Työnhakijan asema työmarkkinoilla riippuu eniten kerätystä relevantista työkokemuksesta. Sen vuoksi työkokemus onkin tapana laittaa CV:ssä näkyvälle paikalle. Koulutuksella on kuitenkin myös oma suuri merkityksensä, jota kannattaa lähestyä eri kulmista sen mukaan, miltä tilanteesi näyttää.

Nuori vastavalmistunut: kerro osaamisestasi

Valmistuitko vasta? Koulussa teille puhuttiin varmasti siitä, minkälaisia asioita juuri sinun alallasi kannattaa korostaa työnhaussa. Opit paljon työn kannalta olennaisia taitoja, mutta työnantajan kannalta katsottuna olet vielä raakile.

Korosta niitä asioita, mitä opit koulutuksesi aikana. Kerro, mitä hyötyä työnantajalle on koulussa oppimastasi tuoreesta tiedosta. Kerro myös, millä koulutuksen osa-alueilla loistit muihin opiskelijoihin verrattuna.

Muista kuitenkin koko ajan, ettet sorru ylikorostamaan oman koulutuksesi erinomaisuutta. Työnantaja arvostaa kuitenkin todennäköisesti enemmän nuorta, joka on valmis kehittymään ja myös haastamaan niitä näkemyksiä, jotka ovat kehittyneet koulutuksen aikana.

Nuori koulutukseton: älä jää jumiin puutteisiin

Onko koulutus vielä hankkimatta? Yhteiskuntamme arvostaa koulutuksen hyvin korkealle, mutta älä jää vellomaan siihen, mitä sinulla ei vielä ole. Voit hyvin kertoa myös siitä, minkälaiselle alalle olet hakemassa. Kertoo sinusta yllättävän paljon, oletko hakeutumassa oikeustieteelliseen vai esimerkiksi puusepäksi.

Kun koulutusta ei ole kunnolliseksi listaksi asti, korosta muita asioita, jotka osaat. Oletko oppinut harrastuksen parissa jotain, mistä on työelämässä hyötyä? Onko sinulla jo työkokemusta työstä, josta opittuja taitoja voit soveltaa uudessa paikassa?

Unohda kuitenkin klisee siitä, että opit nopeasti. Jos nopeasti oppiminen todella on yksi vahvuuksistasi, osaat varmasti esittää siihen liittyvän esimerkin käytännön elämästä. Kliseekin voi toimia, kun siihen esittää vakuuttavat perustelut.

Kokeneempi työjyrä: korosta työkokemusta

Sinulle on kertynyt jo vuosia kokemusta työelämästä ja kouluvuodet tuntuvat jo kaukaiselta muistolta. Älä siis turhaan jää listaamaan koulutuksia, joiden opeista käytät työssä enää murto-osaa. Keskity kertomaan työnantajalle, miksi juuri sinun kokemuksesi antaa loistavat edellytykset toimia alasi tehtävissä.

Ihan siinä tiiviissäkin koulutuslistassa voi piillä miina: jos rekrytoija on paljon sinua nuorempi, hän voi pelästyä nähdessään, että olet kirjoittanut ylioppilaaksi, kun hän on vasta muotoillut hiekkakakkuja hiekkalaatikolla. Selvät ikää korostavat tiedot voi siis olla viisasta jättää pois CV:stä. Työhaastattelussa vakuutat jo osaamisellasi ja olemuksellasi, eikä ikäerolla nuoreen haastattelijaan ole enää väliä.

Kokenut ja täydennyskoulutuksia käynyt: kerro, mitä olet oppinut

Olet ainakin paperilla sitä halutuinta kastia: sinulla on työkokemusta ja myös ajantasainen koulutus. Kouluttauduit aikanaan alallesi, menit töihin ja siinä samalla hankit lisää osaamistasi alasi sisältä tai ehkä sen laitamiltakin.

Korosta sitä tarmoa, mikä sinulla on ollut uuden oppimista kohtaan. Kerro rekrytoijalle, mitä olet oppinut koulutuksissa ja työssä. Äläkä unohda mainita, miten täydennyskoulutukset ovat kehittäneet ammattitaitoasi.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas