Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Panosta ansioluettelosi kuvaan

Millainen on hyvä CV-kuva?

Kiireisimmät työhönottajat käyvät läpi vähintään kymmeniä ellei jopa satoja hakemuksia päivässä ja kuvalliset ansioluettelot kiistatta saavat enemmän huomiota kuin kuvattomat. Kuvalla on oma tärkeä roolinsa mieleen jäävässä ansioluettelossa, vaikka varsinaista tietoista kielteistä suhtautumista kuvattomiin ansioluetteloihin ei työhönottajilla ole. Ihmismieli kuitenkin pyrkii alitajuisesti suosimaan niitä hakemuksia, joissa voi tekstin lisäksi luoda visuaalisen mielikuvan työnhakijasta.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Voidaan kärjistetysti sanoa, että huono tai sopimaton kuva ansioluettelossa on täysin sama asia kuin menisit työhaastatteluun epäsiistinä ja tukka kampaamatta. Pakollinen osa CV:tä kuva ei missään tapauksessa ole, mutta se on erittäin hyvä tapa jäädä rekrytoijan mieleen ja onnistuessaan auttaa luomaan positiivista ensivaikutelmaa.

Millainen on laadukas CV-kuva?

Tärkeintä on muistaa, että hyvä kuva ansioluettelossa ei tarkoita sitä, että kuvattavan on täytettävä kaikki länsimaiset kauneusihanteet. Hyvännäköisyys CV-kuvassa onkin sitä, että kuvattava on sinut itsensä kanssa, aito persoonansa ja läsnä tilanteessa.

Kaikista meistä saa sekä edustavia että epäedustavia kuvia. Ansioluettelon kuvaa varten ei tarvitse suinkaan lähteä ammattikuvaajan kuvattavaksi tai hankkia hienoa järjestelmäkameraa, vaan kotikutoisestikin kuvauksessa onnistuu, kun hieman keskittyy. Jos ajatus kameran edessä olemisesta tuntuu kuitenkin aivan vieraalta, ei ole väärin mennä ammattilaisellekaan kuvia otattamaan.

Muista nämä asiat CV-kuvassa

Huono valo on usein ansioluettelon kuvissa pahin virhe. Kuva saattaa olla alivalottunut, jolloin se on suttuinen ja tekniseltä laadultaan huono. Liian kirkas valo taas luo kuvaan kovia varjoja. Hyvässä valaistuksessa valo on pehmeää ja tulee kuvaan joka puolelta. Usein valotusta voi myös korjata jälkeenpäin vaikkapa kännykän omalla muokkausohjelmalla.

Poseeratessa kannattaa olla hieman sivuttain, nojautua kohti kameraa ja kääntää kasvonsa suoraan kameraan. Jännittyneenä asennoista voi tulla luonnottomia, joten kovasti stressatessa kannattaa suunnata ammattivalokuvaajan pakeille. Jos kuvausapuun ei ole saatavilla kaveriakaan, myös selfie saattaa toimia, kun sen osaa ottaa oikein. Selfie tulee ottaa kevyesti yläviistosta hieman sivuttain. Kameraa ei kannata tuoda liian lähelle kasvoja ja valotukseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Erilaisilla filttereillä kikkailu ei myöskään sovi ansioluettelon kuvaan!

Kuvan taustaan tulee aina kiinnittää huomiota. Kovin sekava tausta vie huomiota itse kuvattavasta ja se ei suinkaan CV-kuvassa ole tarkoitus.

Pukeutuminen on myös tärkeä osa CV-kuvaa. Kirkkaat värit kuten keltainen tai vihreä heijastuvat kasvoihin ja saattavat tehdä niistä oudon väriset, joten neutraaleita värejä on hyvä suosia. Ansioluettelon kuva on lähikuva, johon ei paljon ylimääräisiä asusteita mahdu. Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti silmälaseihin, jotta ne eivät heijasta tai vie liian suurta osaa kasvoista piiloon.

Suomalaisnaiset ovat arkoja käyttämään minkäänlaista meikkiä, mutta sitä kannattaa kuitenkin hyödyntää CV-kuvissa. Mitä vanhemmaksi ihminen käy, sitä enemmän kasvoilta katoaa kontrastia, ja kuvaan tuleva valo syö sen vähäisenkin jäljellä olevan pois. Meikkiä käyttämällä voi luoda kontrastia, joka korostaa hyviä puolia ja tuo henkilöä paremmin esiin. Myös kampaukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi tiukka ponnarikampaus saa ihmisen usein näyttämään lähikuvassa kaljulta.

Ansioluetteloon lisättävään kuvaan kannattaa siis ainakin hieman ehostaa silmiä laittamalla ripsiväriä ja harjata kulmaväriä siistittyihin kulmakarvoihin. Näin silmät tulevat kuvassa paremmin esiin. Kevyellä meikkivoiteella tai sävyttävällä kosteusvoiteella voivat miehetkin tasoittaa ihon sävyä parempaa kuvaa ajatellen.

Kuvissa kannattaa myös muistaa se, että ihmiset kiinnittävät huomiota hymyyn. Aitoa hymyä voi olla vaikea jännittyneessä mielentilassa loihtia kasvoille, mutta se voi yllättäen irrota kameran edessä hassuttelemalla. Kuvaan kannattaakin koittaa heittäytyä!

Kannattaako kuva laittaa?

Valitettavasti ei ole olemassa suoraa yksiselitteistä vastausta siihen, kannattaako ansioluetteloon lopulta lisätä kuva. Mielipiteet ovat tässä asiassa hyvin jakautuneita, vaikka joissain työpaikkailmoituksissa kuvaa toivotaankin mukaan. Siksi on lopulta täysin työnhakijasta itsestään kiinni, haluaako hän lisätä kuvan ansioluetteloon.

Ansioluetteloon lisätyllä kuvalla on kiistatta monia hyötyjä. Ensinnäkin se on henkilökohtainen ja auttaa varmistamaan, että työhönottaja muistaa hakijan paremmin. Usein kuvalla voi myös kertoa jotain omasta luonteestaan ja rakentaa ikään kuin omaa brändiään.

Suurin osa ihmisistä ei ehkä vieläkään lisää kuvaa ansioluetteloon. Sillä on siis helppo erottua suuresta hakijajoukosta erityisesti siinä tapauksessa, jos kuva on laadukas ja persoonallinen. Toisinaan työhönottajalla saattaa olla hakijoita kohtaan hölmöjäkin ennakkoluuloja esimerkiksi sukupuolen tai iän perusteella. Kuvan lisäämällä työnhakija voi antaa itsestään ammattimaisen ja uskottavan mielikuvan, ja näin poistaa mahdollisia kohtaamiaan ennakkoluuloja.

Jotkut työpaikat vaativat edustavaa ulkonäköä ja sisältävät esimerkiksi paljon asiakaskontakteja. Tällaisissa hakemuksissa on usein jo pakollisena rekrytoijan pyytämänä osana CV-kuva, mutta vaikkei olisikaan, se kannattaa siihen lisätä. Näissä tapauksissa tulee muistaa huolellisesti tarkistaa, että kuva on riittävän laadukas ja kuvattavan ulkoiseen olemukseen on panostettu. Tärkeintä tässäkään ei ole se, että kuvattava täyttää kaikki ulkoiset kauneusihanteet vaan se, että hän osaa edustaa itseään oikealla tavalla.

CV-kuvasta voi olla tänä päivänäkin edelleen haittaa, vaikka työmarkkinoita on pyritty luomaan mahdollisimman suvaitsevaisiksi. Konservatiivissa yrityksissä työnhakijan persoonallinen ulkonäkö voi ollakin haittapuoli, joten tämä on kuvaa lisättäessä hyvä pitää mielessä.

Jos kuva on erityisen huonolaatuinen tai sekavassa ympäristössä otettu, se voi itsessään jo antaa huonon ensivaikutelman ja esimerkiksi estää pääsyn haastatteluun, vaikka henkilö ja hakemus muuten olisikin tehtävään sopiva.

Yhteenveto

Kuva kannattaa lisätä ansioluetteloon, Jos yhtään siltä tuntuu. Jos kuvaukseen keskittyy ja onnistuu valikoimaan tehtävään soveltuvan kuvan, kuvalla on helppo lisätä ammattimaisuutta ja persoonaa hakemukseen. Sopimattomalla kuvalla varustettu ansioluettelo luonnollisesti puolestaan vie uskottavuutta työnhakijalta. Kannattaa kuitenkin muistaa kuvan olevan vain yksi pieni osa työhakemuksen kokonaisuutta - hyväkään CV-kuva ei pelasta huonoa työhakemusta tai ansioluetteloa!

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas