Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Jää työnantajan mieleen.

Miten kirjoittaa CV-profiili?

CV-profiili on ansioluetteloon kirjoitettava vapaamuotoinen omakuvaus, joka parhaimmillaan erottaa hakijan kaikista muista. Se on tapa kertoa tiivistetysti parhaista puolista, kuten osaamisesta, saavutuksista ja tulevaisuuden tavoitteista. Vaikka samat asiat tulisivatkin ilmi varsinaisesta luettelomaisesta CV:stä sekä siihen liitetystä hakemuksesta, on CV-profiili näppärä tapa tuoda nopeasti esille omaa persoonaa. Se on kuin hyvä ensivaikutelma, joka jää mieleen.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Miten kirjoittaa hyvä CV-profiili?

CV-profiili on lyhyt, yleensä CV:n alussa oleva teksti, jossa kerrotaan tiivistetysti muutamalla lauseella tärkeimmät puolet itsestä. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitähän se ei käytännössä ole. Tarkoituksena kun olisi kirjoittaa jotain, millä jää mieleen, mutta totuudenmukaisesti ja liioittelematta. Mahdollisista totuuden vääristelyistä jää joka tapauksessa kiinni, jos pääsee haastatteluvaiheeseen asti. Mutta mitä tekstissä sitten tulisi olla?

Vaikka itse CV:n luetteloteksti pysyisikin samana kaikissa hakemuksissa, kannattaa CV-profiilitekstiä muokata kunkin työpaikan kohdalla niin, että se on juuri sillä kertaa haettavaa paikkaa vastaava. Mieti, mitä ominaisuuksia juuri kyseisessä työpaikassa tarvitaan, ja kirjoita siitä, miten sinä voisit olla hyödyksi tässä tehtävässä. CV-profiilin tulee olla kuitenkin yhteensopiva varsinaisen ansioluettelon kanssa, eli jos kerrot omaavasi jonkin erikoistaidon, on varsinaisessa CV:ssä hyvä mainita, milloin ja missä tämä erikoistaito on hankittu.

CV-profiilissa painotettavat asiat voivat muuttua hakijan taitojen ja elämänkokemuksen mukaan. Esimerkiksi vastavalmistuneen kannattaa painottaa koulutusta ja ajan hermolla olemista, kun taas pitkän työuran omaava painottaa omassa profiilissaan kokemustaan ja pitkällä aikavälillä hankittuja tietoja ja taitoja. Vaatimaton ei kannata olla, mutta toisaalta ei ylimielinenkään, sillä siitä ei CV:n lukija välttämättä pidä.

Kuinka pitkä CV:n profiilitekstin tulisi olla?

Vaikka CV-profiilissa on tarkoituksena tuoda esiin omaa persoonaa, ei kyse ole kuitenkaan mistään elämäkerrasta. Jos työpaikkaa hakee useampi sata ihmistä, on helppo ymmärtää, ettei hakemuksien lukija jaksa paneutua pitkiin sepustuksiin. Siksipä CV-profiilin tulisi olla lyhyt ja ytimekäs, muutaman lauseen mittainen tiivistelmä omista parhaista puolista. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että yksi kappaleen mitta tai viisi riviä riittää.

Lyhyessä tekstissä ei tietenkään pysty paljoa kertomaan, mutta näin ei ole tarkoituskaan. Koulutus ja työkokemus näkyvät kokonaisuudessaan CV:n muista osista, ja vapaamuotoisempaa kuvausta itsestä taas voi laajentaa CV:n mukaan liitettävässä vapaamuotoisessa hakemustekstissä.

Mitä CV-profiilissa kannattaa mainita?

Hyvä CV-profiili on persoonallinen, joten siihen olisi hyvä sisällyttää jokin luonteenpiirre, josta uskoo olevan hyötyä haettavassa työssä. Kannattaa kuitenkin miettiä, miten asian ilmaisee, jotta lopputulos ei kuulosta pelkältä sanahelinältä. Jos esimerkiksi sanot olevasi hyvä tiimityöskentelyssä, kannattaa tähän liittää jokin esimerkki. Jos vaikkapa vapaa-ajan harrastus tukee tätä väitettä, voi sen tuoda tässä esille. Pelkkien adjektiivien sijaan onkin hyvä tuoda esille konkreettisia esimerkkejä.

Luonteen lisäksi hyvä CV-profiili sisältää maininnan taidoista, joita kyseisessä työssä tarvitaan. Koulutus- ja työpaikkatiedot näkyvät toki CV-luettelosta, mutta kyseisen työn kannalta tärkein kokemus olisi hyvä tuoda esille heti profiilitekstissä. Erityisesti jos sinulla on varsinaisen koulutuksesi lisäksi jokin muu hyödyllinen taito, on CV-profiili hyvä paikka mainita siitä. Kolmanneksi olisi hyvä tuoda esille jokin työkokemus, josta saatu osaaminen auttaisi uudessa työssä.

Kaikkea ei tietenkään tarvitse yrittää sisällyttää yhteen CV-profiiliin. Itse profiiliteksti on aina hakemuskohtainen, ja sen suunnittelussa lähdetään liikkeelle haettavasta työpaikasta. Kun miettii, mitkä ominaisuudet ja tiedot ja taidot ovat tärkeimmät juuri siinä työssä ja miten itse pystyy näihin vaatimuksiin vastaamaan, ollaan jo hyvin lähellä onnistunutta CV-profiilia.

Mitä CV-profiilissa ei kannata mainita?

Hyvä CV-profiili on lyhyt ja napakka, joten turhaa jaarittelua on syytä välttää. CV-profiili on myös se kohta ansioluetteloa, jossa voi korostaa omaa persoonaa, joten liian yleisluontoiset kuvaukset on hyvä jättää pois. Adjektiivi "ahkera" tuskin erottaa sinua muista hakijoista eikä se kerro mitään konkreettista. Sen sijaan ahkeruuden esittäminen oikean elämän esimerkin kautta todennäköisesti nostaa pisteitäsi.

Vaikka CV-profiilin on tarkoitus olla lyhyt, on se kuitenkin kirjoitettava täydellisillä lauseilla, joten ranskalaiset viivat on tässä kohtaa unohdettava. Lisäksi teksti on syytä käyttää kielentarkistimen läpi, sillä kielioppi- ja kirjoitusvirheet saattavat siirtää hakemuksesi suoraan pinon pohjimmaiseksi. Jos käytät ensimmäistä tai kolmatta persoonaa, pysy valinnassasi läpi koko tekstin!

TOP 5 -vinkit CV-profiilin kirjoitukseen

  1. Tee tarkistuslista haettavana olevan työn mukaan. Lue työpaikkailmoitus vielä kerran ja mieti, mitä ominaisuuksia ja taitoja juuri tässä työssä tarvitaan, ja mitä niistä sinulla on. Korosta näitä piirteitä ja kirjoita CV-profiilitekstisi niiden pohjalta.

  2. Katsele ja selaa netistä muiden kirjoittamia CV-profiileja ja hae inspiraatiota. Vaikka profiili on henkilökohtainen ja aina juuri sinun näköisesi, kannattaa profiilin kirjoittamista opetella esimerkkien kautta. Mieti myös itse, mitä mieltä olet näkemistäsi profiileista. Mikä niissä on hyvää ja mikä huonoa ja miten reagoisit niihin, jos olisit itse etsimässä työntekijää?

  3. Mene suoraan asiaan ja jätä jaarittelut muille. Kirjoita parhaista puolistasi lyhyesti ja terävästi. Ole myyvä mutta ehdottomasti totuudenmukainen. Valkoisistakin valheista tulee jossain vaiheessa jäämään kiinni -- viimeistään silloin jos pääset haastatteluun.

  4. Lue profiilitekstisi ääneen. Kuulostaako tekstisi siltä, että tässä on pätevä henkilö kyseiseen työhön? Palkkaisitko sinä hänet? Muista, että tämä on ensivaikutelmasi. Profiilia lukeva henkilö ei tiedä sinusta mitään etukäteen, ja tämä on ensimmäinen tiedonmurunen, jonka hän sinusta saa. Haluaisiko hän jatkaa hakemuksen lukemista profiilisi jälkeen?

  5. Käytä teksti kielentarkistimen läpi, jotta mahdolliset kirjoitusvirheet tulevat korjatuiksi, mutta mahdollisuuksien mukaan pyydä oikolukijaa lukemaan tekstisi. Ihminen pystyy korjaamaan paitsi kielioppivirheet myös sanomaan mielipiteensä tekstin sisällöstä -- siihen ei tietokoneen kielentarkistin pysty!

Lopuksi

CV-profiili ei ole pakollinen osa ansioluetteloa, joten sen voi jättää myös pois. Se on kuitenkin se osa CV:tä, jossa voit olla persoonallinen ja myyvä ja tehdä hyvän ensivaikutelman, joten sen poisjättäminen ei välttämättä kannata. Vaikka onnistunut CV-profiili on lyhyt, voi sen laatiminen viedä jonkun verran aikaa. Se on kuitenkin hyvin käytettyä aikaa, sillä CV-profiili voi olla juuri se viimeinen silaus, joka tuo työpaikan sinulle.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas