Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Kuka suosittelisi sinua?

Suosittelija CV:ssä

Haet työpaikkaan, josta sinä et tunne ketään ja jossa kukaan ei tunne sinua. Rekrytoijat tietävät paremmin kuin hyvin, että ensivaikutelma voi pettää. Sen takia he kuulevat mielellään työnhakijoista joltakin sellaiselta henkilöltä, joka tuntee heidät ja heidän tapansa toimia. Tätä varten CV:hen merkitään suosittelijat.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Joskus työpaikkailmoituksissa ei puhuta suosittelijoista mitään, joskus heidän mainitsemistaan taas pyydetään selkeästi. Suosittelijoita CV:hen on hyvä kirjata vähintään kolme, ja heistä tulee kertoa nimi, titteli, yritys, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Jos olet siitä onnellisessa asemassa, että voit valita suosittelijoita pitkältä listalta, kannattaa suosittelija kohdistaa haun kohteen mukaan. Työnantajat arvostavat suosittelijoita samalta alalta kuin he itse ovat.

Jos olet jonkun suosittelijasi kanssa niin läheisissä väleissä, että voit rennosti soittaa hänelle ja jutella niitä näitä, kysy hänen suhteestaan hakemaasi työpaikkaan. Hyvällä tuurilla hän käy säännöllisesti lounaalla yrityksen henkilöstöjohtajan kanssa, jolloin haun etenemisen mahdollisuudet kohdallasi paranevat merkittävästi. Jo se, että rekrytoivassa yrityksessä tunnistetaan suosittelijasi nimeltä, voi avata sinulle oven työhaastatteluun.

Muistatko tärkeimmän säännön ansioluetteloiden ja työhakemusten laatimisessa? Tahdot päästä haastatteluun. Suosittelijoille voidaan kuitenkin soittaa myös haastattelun jälkeen, kun haastattelijat haluavat reflektoida omaa näkemystään sinusta jonkun sinut tuntevan kanssa. Pidä siis huolta, että pyydät suosittelemaan vain sellaisia ihmisiä, joiden tiedät puhuvan sinusta oikeita asioita.

"Annan suosittelijoiden nimet pyydettäessä"

Joissakin tilanteissa voi olla viisasta kirjoittaa ansioluetteloon tai sähköiseen järjestelmään suosituksia kysyttäessä, että annat suosittelijoiden nimet ja yhteystiedot pyydettäessä. Tätä keinoa kannattaa käyttää etenkin, jos suosittelijasi ovat erityisen kiireisiä tai korkeassa asemassa.

Suurin osa ihmisistä ottaa kunniatehtävänä sen, kun joku heidän tuttavansa pyytää heitä suosittelijaksi työnhaussa. Kun suosittelija kokee suorittavansa kunniatehtävää, hän tekee sen tunnollisesti ja käyttää siihen anteliaasti aikaansa. Jos kuitenkin haet töitä kiivaalla tahdilla ja lähetät päivittäin useita hakemuksia, suosittelijalle käy liian raskaaksi tutustua työpaikkailmoituksiin, joihin olet vastannut.

Kun siis suosittelijalistallasi on kasvuyrittäjiä, isojen firmojen toimitusjohtajia tai kunnanjohtajia, harkitse heidän nimiensä panttaamista vielä hetki. Toki, jos olet hakemassa unelmatyöpaikkaasi, myös suosittelijoiden vaivaaminen voi olla sen arvoista, vaikkei kutsusta työhaastatteluun ole vielä olemassa kuin haave.

Älä kuitenkaan erehdy luulemaan tätä käteväksi kiertotieksi välttyä suosittelijoiden etsimiseltä. Et missään nimessä halua joutua etsimään suosittelijoita siinä vaiheessa, kun työnantaja odottaa nimilistaa jo saman päivän aikana. Rekrytoijan soiton pitää olla työnhaussasi iloinen ja positiivinen asia, ei paniikkia aiheuttava tilanne.

Ketä voin pyytää suosittelijaksi ja miten?

Niin kuin jo edellä lyhyesti mainittiin, monet suosittelijat kokevat suosittelemisen kunniatehtävänä. Suosittelu vaatii suosittelijalta jonkin verran ajankäyttöä ja monet tahtovat erikseen tietää, mistä voi tulla asiaan liittyviä yhteydenottoja. Kuuluu siis hyviin tapoihin kysyä joka haun kanssa erikseen, sopiiko suosittelijaa käyttää juuri siinä. Harvoin kukaan sanoo ei, mutta mahdollisuus täytyy aina antaa!

Kun pyydät suosittelijoita, lähesty ihmisiä, joilla on jotain tekemistä ammatillisen elämäsi kanssa. Työnantajaa ei lopulta kiinnosta kovinkaan paljon, oletko kiva kaveri tai vietkö äidillesi kukkia muutenkin kuin äitienpäivänä. Pidä siis suosittelijalistasi ammattimaisena. Missään ei ole kuitenkaan hakattu kiveen sääntöjä siitä, keitä kaikkia voit pyytää suosittelijoiksi.

Merkitse aina suosittelijalistaan, missä asemassa suosittelija on tai on ollut sinuun nähden. Rekrytoijan täytyy nähdä yhdellä silmäyksellä, onko mainittu kaupunginjohtaja ollut pomosi vai alaisesi.

Esimies on itsestään selvä valinta

Entinen tai nykyinen esimies taitaa olla se ilmiselvin ja kaikkein tyypillisin valinta suosittelijaksi. Esimiehenäsi ollut henkilö tuntee ja tietää työtapasi, kykysi ja osaamisesi. Rekrytointiprosessissa on yleensä mukana tuleva esimiehesi, joten senkin kannalta esimiehen kokemusten ja näkemysten kuuleminen sopii hyvin kuvaan.

Nykyistä esimiestäsi voit tietenkin pyytää suosittelijaksi vain, jos voit kertoa työpaikallasi, että haet uutta työtä. Helpointa tämä on, jos olet määräaikaisessa työsuhteessa, jonka päättymisajan lähestyessä kaikki olettavatkin sinun etsivän uutta työtä. Riippuu kuitenkin henkilösuhteista ja työpaikan ilmapiiristä, voitko hyvillä mielin kysyä esimiestä suosittelijaksi muutenkin.

Työkaveri avaa näkökulman läheltä

Usein lähin työkaveri on se, joka näkee työtapasi parhaiten. Ette välttämättä tee kaiken aikaa samoja asioita, mutta istutte kuitenkin samoissa palavereissa ja työnne pyörivät samankaltaisten asioiden ympärillä.

Työkaverisi voi pystyä kertomaan oikean elämän anekdootteja siitä, miten olet helpottanut hänen ja koko työyhteisön arkea jossakin työssä sattuneessa tilanteessa. Jos suhde työkaveriisi on kehittynyt yhtään oikean kaveruuden suuntaan, hän myös todennäköisesti puhuu sinusta ilolla ja lämmöllä, joka välittyy myös rekrytoijan korviin asti.

Alainen kertoo johtamistaidoistasi

Johtajan rooliin haettaessa on tullut yhä yleisemmäksi käyttää suosittelijana ihmistä, joka on työskennellyt hakijan alaisuudessa. Alaisesi pystyy kertomaan tavastasi johtaa omalta kantiltaan. Hänen näkemyksensä sinusta voi olla hyvinkin paljon laajempi kuin niillä, jotka ovat sijoittuneet sinua ylemmäs työpaikan hierarkiassa.

Nykyisen alaisen kysyminen suosittelijaksi voi kuitenkin olla liian riskialtista. Alainen voi alkaa tuntea olonsa epävarmaksi työpaikassaan, jos hän kuulee sinun etsivän muita töitä. Hän voi jopa ajatella, että suosittelijaksi lähteminen on hänelle velvollisuus, josta ei voi kohteliaasti kieltäytyä. Varminta onkin pyytää suosittelijoiksi sellaisia ihmisiä, jotka ovat jo siirtyneet kohti uusia haasteita.

Asiakas tuo hyvän säväyksen

Oletko tehnyt töitä yrittäjänä, kevytyrittäjänä tai freelancerina? Tai onko työhösi kuulunut läheinen vuorovaikutus asiakkaiden edustajien kanssa? Silloin voi olla hyvinkin luontevaa pyytää suosittelijoiksi ihmisiä, jotka ovat olleet asiakkaitasi. Kun haet työpaikkaa, jossa olet jatkuvasti yhteydessä asiakkaisiin, työnantaja on varmasti kiinnostunut oikean asiakkaan mielipiteestä.

Opettajakin voi auttaa

Valmistuitko juuri? Eikö harjoittelujaksoilta jäänyt mieleen ketään, jota voisit pyytää suosittelijaksi? Voit pyytää myös opettajaa koulustasi, mutta tee se viisaasti. Valitse sinua opettanut opettaja, joka on aktiivisesti yhteydessä elinkeinoelämään. Hän osaa puhua sinusta oikeassa sävyssä työnantajille.

Suosittelijoita voit etsiä myös harrastustesi parista tai vaikka vanhempainyhdistyksestä. Pääasia on, että suosittelija todella pitää sinua suosittelemisen arvoisena ja näkee ammatillisen potentiaalisi.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas