Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Visuaalisuus jää paremmin mieleen

Näytä osaamisesi visuaalisella CV:llä

Vielä 2000-luvun alussa työnhakijoita ohjeistettiin CV:n tekoon melko kaavamaisesti: Käytä tekstinkäsittelyohjelmassa asiakirja-asettelua, laita ylhäälle vasemmalle nimi ja yhteystiedot, ylhäälle oikealle voit laittaa kuvan, jolla erotut muista hakijoista. Sitten tulivat visuaaliset CV:t, joiden yleistyminen on vapauttanut työnhakijat pahimmasta marginaalien millien viilaamisesta.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä

Visuaalisen CV:n käyttöön rohkaistaan usein, sillä se auttaa hakijaa erottumaan muista. Tämä erottuminen ei toki toimi enää, jos hakee työtä esimerkiksi graafisena suunnittelijana tai muulta selvästi luovalta alalta. Graafikko ei ehkä edes tee itsestään kovin fiksua vaikutelmaa, jos hakee töitä valmiiseen Word-pohjaan tehdyllä ansioluettelolla.

Perinteinen vs. visuaalinen CV

Perinteisessä CV:ssä käytetään jäykimmillään tiettyjä asiakirja-asetuksia, jotka on jopa määritelty tiukoin standardein. Kuitenkin perinteisenä voidaan pitää myös muuten pelkällä tekstinkäsittelyohjelmalla tehtyä ansioluetteloa, jonka teho perustuu vain siihen kirjoitettuihin sanoihin.

Visuaalisessa CV:ssä voi olla pitkiäkin tekstiosuuksia, mutta visuaalisuus vetää huomion niihin asioihin, joita halutaan korostaa. Jos työkokemus ei ole vielä ihan niin vaikuttava kuin hakija haluaa, hän voi korostaa esimerkiksi hyvää kielitaitoaan. Korostaminen onnistuu elementtien asettelulla, värien käytöllä ja erilaisilla symboleilla.

Milloin perinteinen CV toimii paremmin?

Tiivistettynä voi sanoa, että visuaalinen ansioluettelo sopii useimpien työtä aktiivisesti hakevien käyttöön. Jos kuitenkin tiedät hakevansa työtä alalta, joka tunnetaan konservatiivisuudestaan, kannattaa miettiä tarkasti ennen kuin turvaudut visuaalisuuteen tehokeinona. Joissakin yrityksissä rekrytoinneista voi vielä vastata joku, joka haluaa nähdä täsmälleen samanlaiset hakuasiakirjat kuin aloittaessaan työelämässä 90-luvun alussa.

Myös pitkän työuran tehneet asiantuntijat saavat osaamisensa paremmin mahdutettua perinteiseen ansioluetteloon. Erilaisten työtehtävien, saavutusten ja työelämässä hankittujen taitojen lista on niin pitkä, että visuaalisesta CV:stä tulisi ennemmin monisivuinen esite kuin tiivis visualisointi.

Kuitenkin myös perinteisen malliseen ansioluetteloon voi hyvin lisätä visuaalisia elementtejä, jos ei tiedä hakevansa töitä ihan siltä kaikkein pahimmin konservatiivisen alan käytäntöihin jumiutuneelta luupäältä. Esimerkiksi työnhakijan hallitsemien ohjelmistojen listan voi asettaa laatikkoon tai CV:n loppua voi elävöittää esittämällä omat harrastukset symbolein. Se, että harrastat ratsastusta, uintia tai lukemista, on työnantajalle taustatietoa, joka auttaa luomaan hakijasta kuvan ihmisenä. Tällaiset asiat voi esittää hvyin myös vakiintunein merkein, jotka kaikki tunnistavat.

Sähköinen rekrytointi ja visuaalinen CV

Valtavan suuri osa työhakemuksista täytetään sähköisissä järjestelmissä. Kuntarekry ja Valtiolle.fi ovat näkyvimmät sähköiset rekrytointialustat, mutta niihin törmää myös isojen työnantajien työpaikkoja hakiessa ja vuokratyöfirmojen sivuilla. Ansioluettelon asiat kirjoitetaan valmiisiin, tylsiin tekstikenttiin ja luovuuden perään ei kysellä.

Sähköisissä järjestelmissä on kuitenkin yleensä mahdollisuus jättää CV myös liitetiedostona, ja tämä on se kohta, jossa visuaalisen CV:n laatija voi päästä loistamaan. Jos rekrytoija sattuu olemaan visuaalista tyyppiä - ja monethan meistä ihmisistä ovat - hän kiinnittää huomionsa kivalta näyttävään ansioluetteloon.

Varoituksen sanana täytyy kuitenkin mainita, ettei sähköisen järjestelmän kautta jätettyjä CV-liitetiedostoja aina välttämättä avata ihan ensimmäisten joukossa. Jos hakijan koulutus tai työkokemus ei sähköiseen järjestelmään syötettyjen tietojen perusteella ole haetulla tasolla, liitetiedostojen avaaminen voi jäädä rekrytoijalta kokonaan tekemättä.

Osaamisperustainen CV - visuaalisena vai perinteisenä?

Osaamisperustainen CV toimii erinomaisesti, kun asiat esitetään visuaalisella CV:llä. Halutun osaamisten korostaminen toimii hyvin, kun efektiä voi korostaa visuaalisuudella. Perinteistä ansioluettelomallia käyttäen laadittua CV:tä lukeva voi odottaa, että asiat esitetään tietyssä järjestyksessä. Visuaalisen CV:n käyttö rikkoo tämän odotuksen.

Visuaalinen CV mahdollistaa esimerkiksi sen, että korostat työkokemuksen sijaan harrastuksessa hankkimiasi taitoja. Nuorten urheiluharrastuksen valmentaminen tai tavoitteellinen maratonille treenaaminen voivat hyvinkin olla meriittejä, joilla on suuri merkitys työpaikan saamisen kannalta.

Mistä aloitan?

Toimivan visuaalisen CV:n laatiminen ei ole ollenkaan vaikeaa.

Ansioluettelon rakentaminen käy helpommin, kun et joudu tekemisen lomassa muistelemaan yksityiskohtia vanhoista työsuhteista tai koulutuksista. Varaa siis käsille ainakin nämä:

  • lista työpaikoistasi aloitus- ja lopetusaikoineen
  • lista tekemistäsi työtehtävistä
  • tiedot käymistäsi kouluista ja koulutuksista aloitus- ja valmistumisaikoineen
  • hyvä, CV:ssä toimiva valokuva.

Ansioluettelon rakentaminen voi tuntua jopa vähän tuskalliselta, jos sitä tekee harvoin. Etenkin kroonisesta vaatimattomuudesta kärsivä voi kokea, että haaste on valtava. Yritä kuitenkin pitää hauskaa, kun teet visuaalista ansioluetteloasi. Työnhaku ei ole haudanvakavaa ja tekemisen ilo näkyy, vaikka et olisikaan ammattimainen graafinen suunnittelija.

Käytä toista silmäparia

Työnhakijan, jonka visuaalinen silmä ei tahdo riittää edes aamulla pukeutumiseen, ei kannata alkaa ainakaan itse rakentaa itselleen visuaalista CV:tä. Jos sinulta kuitenkin luonnistuu jonkinlainen asioiden visualisoiminen, kannattaa ainakin yrittää!

Niin kuin teet kirjoittaessasi, myös visuaalista ansioluetteloa rakentaessa kannattaa turvautua ystävän tai perheenjäsenen apuun. Toinen silmäpari huomaa virheet, epäjohdonmukaisuudet ja sen, jos jokin osa ei vain yksinkertaisesti näytä hyvältä.

Käytettyjen fonttien persoonallisuuksia ja valkoisen tilan merkitystä miettivät graafikot, mutta visuaalista CV:tä tehdessä niiden ajatteleminen ei ole mitenkään välttämätöntä. Kirjasinlajien sielunelämään perehtymistä voi pitää jopa vähän hölmönä ajankäyttönä, ellet sitten nimenomaan ole hakemassa työtä, jossa niillä on merkitystä.

Näytä siis aina ansioluettelosi myös jollekulle toiselle, joka osaa ja uskaltaa antaa rakentavaa palautetta. Ota myös palaute vastaan avoimin mielin ja muista, että CV:n rakentaminen ei ole sentään taidetta.

Kuvaajat ovat kivoja, mutta käytä niitä harkiten

Visuaalisten ansioluetteloiden peruskauraa ovat kielitaidon esittäminen tähtiluokituksin tai palloin, edistymispalkit kuvaamassa taitojen tasoa sekä erilaiset pylväs- ja piirakkadiagrammit. Näitä käyttäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että tässäkin tapauksessa vähemmän on usein enemmän.

Jos sinun ei ole nimenomaan tarkoitus korostaa kielitaitoasi, ei kannata vetää rekrytoijan huomiota siihen osioon käyttämällä tähtiä tai muuta voimakasta visuaalista elementtiä. Ihan perinteinen laatikko mallilla "suomi - äidinkieli, englanti - erinomainen" toimii hyvin.

Kuvaajat ja symbolit voivat kuitenkin toimia erinomaisesti silloin, kun haluat tehdä CV:n lukemisesta kevyempää. Muista siis kohtuus, mutta älä pelkää myöskään pientä hulluttelua!

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas