Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua

Varaudu näihin kysymyksiin työhaastattelussa

Työhaastattelu on jännittävä tilanne, johon kannattaa valmistautua huolellisesti. Se, minkälainen haastattelutilanteesta lopulta muodostuu, riippuu tietenkin lukemattomista eri asioista. Taustalla on kuitenkin aina se, että työnantaja haluaa selvittää, mitä osaat, millainen olet ja miten sovit avoinna olevaan työhön.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä
Varaudu näihin kysymyksiin työhaastattelussa

Haastattelutilanteessa on tärkeää, että olet oma itsesi mutta silti valmistautunut. Työhaastatteluhan on pohjimmiltaan keskustelu, jossa molemmat osapuolet voivat kysyä toisiltaan kysymyksiä.

Muista siis, että sinäkin olet haastattelussa selvittämässä, onko kyseinen työ tarkoitettu sinulle. Jos olet jo kauan ollut ilman työtä, sinusta voi tuntua, että sinulle kelpaa mikä vain työ, josta maksetaan edes jollakin tavalla kohtuullinen korvaus. Et kuitenkaan viihdy vääränlaisessa työssä ja on lopulta kaikkien etu, jos et saa työpaikkaa, joka ei sovi sinulle.

Oletko siis saanut kutsun haastatteluun? Hienoa! Ennen haastattelupäivää sinun kannattaa miettiä valmiiksi vastaukset ainakin näihin kysymyksiin:

Kerro vähän itsestäsi

Työhaastattelun vaikein ja petollisin kysymys laukaistaan usein ilmoille heti kärkeen. Kerro vähän itsestäsi. Se voidaan esittää rennon jutustelevaan sävyyn, mikä ei millään tavalla vähennä kysymyksen painoarvoa.

Tähän kysymykseen vastatessasi punnitaan, oletko valmistautunut haastatteluun kunnolla. Sinun pitää valmistautua niin, että mietit itsellesi valmiiksi ammatillisen tarinasi. Missä olet hyvä? Mitä tuot mukanasi tähän organisaatioon tullessasi valituksi?

Vaikka kysymyksen avoimelta vaikuttava asettelu antaa mahdollisuuden puhua vaikkapa harrastuksistasi ja perheestäsi, älä astu siihen miinaan. Voit hyvin mainita lyhyesti esimerkiksi asuinpaikkasi tai perhetilanteesi, mutta pidä vastauksesi tiukasti kiinni ammatillisissa asioissa.

Esimerkiksi: "Olen kirjanpidon ja palkanlaskennan ammattilainen. Perhevapaiden jälkeen olen tehnyt osa-aikaista työviikkoa nykyisessä työpaikassani. Nyt lasten kasvettua minulla riittää aikaa ja energiaa täysiaikaiseen työhön sekä uusiin haasteisiin."

Mitä vahvuuksia sinulla on? Entä heikkouksia?

Sinulla on varmasti paljon työn kannalta olennaisia vahvuuksia - olethan päässyt haastatteluun asti kertomaan niistä! Valmistaudu kertomaan hyvistä puolistasi rauhallisen itsevarmasti. Muista tarjota haastattelijoille myös konkretiaa pelkän ominaisuuksien listaamisen sijaan.

Esimerkiksi: "Olen hyvä organisoimaan. Esimerkiksi viime keväänä järjestin 15 puhujan ja tuhannen kuulijan webinaarin, josta kerättiin palautteet jälkikäteen. Sain erinomaista palautetta..."

Kun puhut heikkouksistasi, pyri puhumaan sellaisista asioista, joihin olet jo voinut jollain tavalla vaikuttaa. Vältä pilaamasta mahdollisuuksiasi mainitsemalla tässä kohdassa asioita, jotka työnantaja on jo ilmoituksessa maininnut olennaiseksi.

Esimerkiksi: "Käytän Exceliä vielä aika huonosti, mutta olen kyllä nyt oppinut aika paljon siitäkin Office365-kurssilla, jota käyn."

Vahvuuksien kääntäminen heikkouksiksi on jo väsynyt klisee, jota kukaan ei oikeasti halua haastattelussa kuulla. Unohda siis vastaukset, joissa kerrot olevasi niin harmillisen täydellinen työssäsi, että se herättää kateutta jo naapuriyrityksenkin työntekijöissä.

Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Kysymykset, joissa halutaan tietää ajatuksiasi tulevaisuudesta, voivat kartoittaa monia eri asioita. Jos sinulta kysytään kesätyötä hakiessa, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, jäätelökioskin pitäjä ei halua kuulla, että haaveesi on työskennellä jäätelökioskilla. Mutta jos sen sijaan voitkin kertoa hänelle, että olet hakenut opiskelemaan restonomiksi ja toivot viiden vuoden päästä olevasi sen alan työpaikassa, vaikutat heti kiinnostavalta hakijalta.

Työnantajaa kiinnostaa tämän kysymyksen kohdalla sinun motivaatiosi. Haastattelija haluaa tietää, oletko hakeutunut kyseiseen työpaikkaan pelkän palkan takia, vai voiko sinusta odottaa alasta laajemmin kiinnostunutta tekijää.

Miksi meidän pitäisi valita sinut?

Viimeistään tässä kohdassa testataan, osaatko ajatella asioita mahdollisen uuden työnantajasi kannalta. Nyt ei keskitytä siihen, miten mukava sijainti työpaikalla on kotisi suhteen tai miten kivalta uusi titteli näyttäisi CV:ssäsi. Valmistaudu kertomaan, miksi työnantaja tarvitsee nimenomaan sinun osaamistasi.

Vältä kiusaus verrata itseäsi muihin, joiden uskot hakeneen samaan paikkaan. Voit hyvinkin olla heitä kaikkia fiksumpi, kauniimpi ja osaavampi, mutta sen voit osoittaa myös niin, ettet tuo muita hakijoita mukaan keskusteluun.

Kerro taas niistä asioista, joissa olet erityisen hyvä. Voit tuoda esille myös konkreettisia esimerkkejä siitä, miten aiemmat työpaikat ovat hyötyneet osaamisestasi, luovuudestasi tai verkostoistasi.

Onko sinulla mitään kysyttävää meiltä?

Varaudu siihen, että haastattelija kysyy, onko sinulla mitään kysyttävää työhön liittyen. Jos haastattelu on edennyt kaavamaisen tehokkaasti, haastattelija odottaa, että sinulla on valmisteltuna kysymys. Oikeastaan sinulla pitää olla mielessäsi pieni lista kysymyksiä, sillä haastattelun aikana osaan kysymyksistä on jo vastattu.

Tässä kohdassa on tietenkin fiksua kysyä ne asiat, jotka työn suhteen oikeasti mietityttävät sinua. Voit haastattelun aikana huomata työpaikasta asioita, jotka epäilyttävät sinua. Olet vain viisas nostaessasi ne esille, jos vaihtoehtona on päätyminen rasittavaan ja vaativaan työhön nälkäpalkalla.

Jos kuitenkin kaikki oikeat asiat on jo käyty läpi, on turvallista kysyä jotain työyhteisöstä. Perehdytyksestä kysyminen voi antaa sinusta hyvän kuvan, sillä se luo työnantajalle mielikuvan, että jo mietit aloittamista uudessa työssä. Eikä ole huono asia sekään, että haastattelija jo mielessään näkee sinut perehtymässä uusiin tehtäviisi!

Kysymykset, joihin et ole valmistautunut

Kaikesta harjoittelusta ja miettimisestä huolimatta saatat jäätyä jonkin kysymyksen kohdalla. Olet ehkä unohtanut miettiä jotakin kysymystä, tai haastattelija on keksinyt niin omalaatuisen kysymyksen, ettet ole tullut ajatelleeksi sitä ollenkaan.

Jos joudut välillä miettimään, kukaan ei pidä sinua sen takia huonona hakijana. Älä häkelly, vaan pysy rauhallisena ja vastaa kaikessa rauhassa. Hiljaisuus on useimmiten parempi vaihtoehto kuin se, että alat hermostuneesti höpöttäen selittää vastausta, jonka loppua et vielä itsekään tiedä.

Käytännössä työhaastattelussa voidaan kysyä mitä vain. Rennossa tilanteessa kaikki kysymykset eivät edes ole ennalta suunniteltuja, vaan haastattelija voi kysellä asioita myös ollakseen ystävällinen. Silloin sinunkin kannattaa vastailla rupattelevaan sävyyn ja osoittaa, ettet ole pelkästään hyvä työntekijä vaan myös ihan mukava tyyppi.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas