Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Mikä on hyvä palkkatoive?

Palkkatoive työhaastattelussa

Työnhaussa on normaalia, että hakijana yrittää valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla kaikenlaisiin prosessin aikana eteen tuleviin haasteisiin. Miten muotoilen työhakemuksen mahdollisimman hyvin? Miten saan CV:ni erottumaan joukosta? Mihin kaikkiin vaikeisiin kysymyksiin minun pitää valmistautua, jos pääsen työhaastatteluun? Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita, joihin kannattaakin panostaa huolella. Mutta se mikä usein jää vähemmälle huomiolle on palkka. Tähän kannattaa kuitenkin käyttää aikaa ja varmistaa, että kun palkasta ruvetaan puhumaan, olet siihen valmistautunut.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä
Palkkatoive työhaastattelussa

Miten tiedän paljonko palkkaa voin pyytää?

Tämän kysymyksen vastaukseen ei löydy oikotietä ja voit lähestyä sitä monella eri tavalla. Kannattaakin pohtia kysymystä huolellisesti monesta näkökulmasta, koska sopiva palkkapyyntö riippuu monen tekijän summasta.

Ensiksi sinun kannattaa lähestyä asiaa omien tarpeidesi kautta. Mikä on pienin palkka millä suostuisit ottamaan työpaikan vastaan? Tähän vaikuttaa mm. paljonko rahaa on jäätävä käteen, jotta elämäntasosi säilyy vähintään ennallaan. Lisäksi sinun kannattaa miettiä itse työtehtävää ja mikä sinun mielestäsi olisi pienin hyväksyttävä palkka siihen nähden. Entä mikä voisi olla realistinen palkan ylätaso?

Seuraavaksi pitäisi jo leikkiä hieman salapoliisia ja yrittää selvittää mitä vastaavista työtehtävistä maksetaan muualla. Mikä on alan tai vastaavan työtehtävän keskipalkka? Tätä voi olla vaikeaa selvittää, mutta erilaisia tilastoja löytyy helposti googlettamalla. Jos löydät tilaston, joka sopii siihen työhön mihin olet hakemassa, niin älä kuitenkaan luota siihen sokeasti.

Tilastot ovat tilastoja ja keskiarvot keskiarvoja, t.s. palkkahaitari voi olla erittäin suuri. Paras tapa selvittää tätä on yksinkertaisesti kysyä muilta alalla olevilta ihmisiltä. Suomalaisessa työkulttuurissa palkasta puhuminen on edelleen hieman tabu, mutta viime vuosina aiheeseen on alettu suhtautua avoimemmin. Asiaa voit lähestyä niin, että aloitat keskustelun kertomalla mikä omasta mielestäsi on sopiva palkka.

Palkkatasot voivat vaihdella suurestikin, hieman alasta riippuen, eri työnantajien välillä. Tämän takia sinun olisi hyvä myös yrittää selvittää sen työnantajan palkkatasoa mihin olet hakemassa. Tähänkin on vaikea löytää muita keinoja kuin keskustella työntekijöiden kanssa. Tunnetko ketään, joka on töissä kyseisessä firmassa? Löytäisitkö jostain internetin keskustelufoorumista keskustelua firman palkkatasosta?

Kaikki yllä mainitut menetelmät eivät aina tuota tulosta, mutta jos yhdenkin menetelmän kautta päädyt palkkahaitariin, johon koet olevasi tyytyväinen, niin olet jo voiton puolella! Muista myös ottaa huomioon oma kokemuksesi, jos olet urasi alkuvaiheessa et voi odottaa saavasi enempää kuin keskipalkka. Toisaalta jos olet jo kokenut konkari, keskipalkka voisi jopa toimia oman palkkatoiveesi pohjana.

Miten valmistaudun palkkatoiveen esittämiseen?

Palkkatoiveen voi esittää monella eri tavalla ja rekrytointiprosessin monessa eri vaiheessa. Joissakin rekrytointiprosesseissa vaaditaan jo hakemusvaiheessa palkkatoiveen esittämistä pakollisena tietona. Siis ennen kuin on edes keskustellut työstä mahdollisen tulevan työnantajan kanssa. Seuraavaksi käyn läpi palkkatoiveen esittämisen eri tavat.

Palkkatoive vaaditaan esittämään jo hakuvaiheessa

Joskus työnantaja vaatii palkkatoiveen esittämistä jo siinä vaiheessa, kun lähetät hakemuksen. Tässä vaiheessa se voi olla hankalaa, koska et ole vielä päässyt keskustelemaan työnantajan kanssa tarkemmin itse työtehtävästä, sen vaativuudesta ja vastuista.

Jos hakuprosessissa ei pääse eteenpäin esittämättä palkkatoivetta jo tässä vaiheessa, niin se kannattaa esittää haitarimuodossa, esim. 3000 - 4000 €/kk. Se voi tuntua isolta heitolta, mutta lopulliseen palkkaan vaikuttaa niin moni asia, joista sinulla ei ole tässä vaiheessa vielä ollut mahdollisuutta keskustella.

Palkkatoivetta ei suoraan vaadita esittämään

Usein on myös niin, että koko rekrytointiprosessin aikana työnantaja ei missään vaiheessa vaadi palkkatoiveen esittämistä, eikä myöskään vihjaile palkkatasosta mitään. Tällaisissa tapauksissa ei kannata esittää palkkatoivetta turhan aikaisin, ellei sitä erikseen pyydetä.

Saatat ihmetellä, miksi toimisit näin, eikö kannata varmistaa palkkataso ennen kuin "tuhlaa" aikaa rekrytointiprosessiin? Jos olet tehnyt valmistelevan työn, kuten olen kuvannut yllä, niin sinulla on jo jonkinlainen käsitys mahdollisesta palkkatasosta, joten tästä asiasta on turha kantaa huolta.

Syy miksi palkkatoive kannattaa esittää mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa on yksinkertainen: mitä pidemmälle olet rekrytointiprosessissa päässyt, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sinut valitaan tehtävään. Suurin osa kilpailijoista on siis jo karsiutunut ja työnantaja on aidosti kiinnostunut juuri sinusta. Olet siis hyvin vahvoilla siinä vaiheessa, kun on aika esittää palkkatoive.

Toinen syy on, että mitä pidemmälle olet rekrytointiprosessissa päässyt sitä paremman kuvan olet pystynyt muodostamaan työnantajasta, tehtävän vaativuudesta ja vastuista sekä mahdollisesti tulevista kollegoista. Tällöin sinun on paljon helpompi itsevarmuudella esittää realistinen (mutta ei turhan alhainen) palkkatoive.

Muista kuitenkin, että vaikka olet päässyt prosessissa näin pitkälle, niin liian ison palkkatoiveen esittäminen voi pilata kaiken.

Miten palkkatoive kannattaa esittää?

Kuten olen tässä käynyt läpi, palkkatoiveeseen ja sen esittämiseen vaikuttaa moni asia. Jos kuitenkin olet selvittänyt kaiken mahdollisen etukäteen ja oikeasti käynyt asiaa mielessäsi läpi, palkkatoiveen esittäminen on helppoa missä vaiheessa rekrytointiprosessia tahansa.

Jos palkkatoiveen esittäminen tapahtuu haastattelutilanteessa (muista kuitenkin, että esität palkkatoiveen vasta pyydettäessä), yritä rakentaa sen ympärille hieman keskustelua. Aloita vaikka perustelemalla mihin palkkatoiveesi perustuu. Onko sinulla esim. enemmän kokemusta vastaavasta työtehtävästä kuin useimmilla, tai onko sinulla näyttöä hyvin tehdystä työstä aikaisemmilla työpaikoilla.

Voit myös nostaa esille näkökulmaa vastuista, tai miten tärkeäksi näet juuri kyseisen tehtävän koko yrityksen toiminnan kannalta. Samalla rakennat itsellesi itsevarmuutta ja lopulta palkkatoiveen ääneen sanominen tuntuukin aika helpolta.

Valmistaudu myös siihen, että kaikesta selvitystyöstä huolimatta, palkkatoiveesi voi olla sellainen mihin työnantaja ei voi suostua. Vaikka kyse on aina kahdenkeskisestä neuvottelusta, sinun ja työnantajan näkemykset voivat jostain syystä erota toisistaan paljon. Jos olet etukäteen päättänyt mikä on pienin palkka mihin voit suostua, et jää keskustelussa sanattomaksi.

Jos neuvottelun päätteeksi palkkatoiveesi on edelleen liian korkea työnantajalle, voit myös nostaa keskusteluun erilaiset edut. Edut kannattaa mainita myös siinä vaiheessa kun esittää palkkatoiveen, koska se antaa hyvät perustelut myös haitarimuotoiselle palkkatoiveelle.

Mieti siis myös itse mitkä edut voisivat olla sellaisia, joiden takia suostuisit pienempään palkkaan. Näitä etuja ovat esim. liikunta- ja lounasedut. Jos lopulta ei kuitenkaan löydy yhteistä säveltä työnantajan kanssa, ajattele koko prosessia kokemuksena, ja olet seuraavassa haastattelussa entistä parempi!

Millä tavalla liian iso tai pieni palkkatoive vaikuttaa?

Liian ison tai pienen palkkatoiveen esittäminen voi pahimmassa tapauksessa pilata mahdollisuutesi kokonaan. Jos esität liian pian palkkatoiveen, työnantaja saattaa ajatella, että koska olet "halpa" niin et myöskään ole yhtä hyvä kuin muut. Jos taas esität aivan liian ison palkkatoiveen, työnantaja saattaa ajatella, että olet ylipätevä etkä välttämättä viihtyisi kauan työtehtävässä.

Yhteenveto palkkatoiveen esittämisestä

  • Valmistaudu huolella, selvitä mitkä ovat minimi- ja maksimitasot omasta näkökulmastasi.
  • Ota palkkatoive esille mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa rekrytointiprosessia.
  • Perustele aina oma palkkatoiveesi.
  • Varaudu siihen, että vaikka työnantaja haluaa sinut, palkkatoiveeseesi ei välttämättä suoraan suostuta vaan sinulle esitetään vastatarjous.
  • Palkasta pitää voida keskustella luonnollisesti eikä se ole mikään tabu, varsinkaan rekrytointiprosessissa!
  • Älä myy itsesi liian halvalla! Jos olet selvittänyt yleisen palkkatason, ei ole mitään syytä pyytää vähemmän vain sen takia että saisi työpaikan.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas