Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Erotu joukosta työhakemuksella

Näin teet erottuvan työhakemuksen

Moni meistä osaa tehdä hyvän hakemuksen ja cv:n, mutta nykyajan työhaussa se ei välttämättä enää riitäkään. Olet saattanut ihmetellä, että teit omasta mielestäsi hyvän hakemuksen, mutta sinua ei kutsuttukaan haastatteluun. Syitä voi tietenkin olla monia, mutta ehkäpä et vain erottautunut satojen hakijoiden joukosta mitenkään, etkä jäänyt mieleen rekrytoijalle. Luettuasi tämän artikkelin tiedät miten teet erottuvan työhakemuksen.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä
Näin teet erottuvan työhakemuksen

Ensin on hyvä tehdä muutamat perusasiat selväksi itsellesi. Selvitä itsellesi, minkälaisia työpaikkoja haet ja miksi. Kiinnostus haettuihin työpaikkoihin ei enää riitä, vaikka onkin tietenkin hyvä asia, että olet ottanut ensimmäisen askeleen ja kiinnostunut niistä. Millä tavalla olet kiinnostunut juuri niistä työpaikoista? Onko sinulla jotain sellaista osaamista tai koulutusta, jota muilla ei mahdollisesti ole? Mitä lisäarvoa yritys saa sinun työpanoksesta ja sinusta? Kun tiedät näitä asioita, niin sinun on helpompi tehdä erottautuva hakemus ja cv.

Miten erotut työhakemuksellasi muiden joukosta?

Ennen kuin kirjoitat jotain repäisevää, niin mieti myös yritystä, jonne haet. Onko yritys konservatiivinen vai moderni? Arvostavatko perinteistä hakemusta ja cv:tä vai voisitko kokeilla jotain erilaista hakemuksessasi? Kun olet ottanut miettinyt näitä, voit alkaa miettiä hakemustekstiä.

Suurimmat virheet, joita moni työnhakija tekee, ovat perinteiset kliseet hakemuksessa. Älä siis sorru kliseisiin vaan keksi jotain parempaa millä erotut muista hakemuksista. Vältä siis perinteisiä olen -lauseita ja kerro enemmän miten luonteenpiirteesi näkyy tulevissa työtehtävissäsi ja miten suoriudut työtehtävistäsi tietyn luonteenpiirteen kanssa.

Yksi hyvä tapa on kertoa miten olet toiminut edellisissä työtehtävissä esimerkiksi haastavien tilanteiden parissa. Kerro tällöin myös miten ratkaisit tilanteen. Voit kertoa ns. negatiivisista asioista, mutta kerro ne positiivisesti ja onnellisella lopulla. Lisäksi voit kertoa myös, mitä mieltä edelliset työkaverit, esimiehet ovat sinusta ja miten luonteenpiirteesi näkyi työtehtävissä heidän mielestään. Vältä kuitenkin edelleen listoja. Lisää vaikkapa jokin esimerkki tai jokin koettu tapahtuma/tapaus, jossa luonteenpiirteesi on eduksesi.

Hyvin suunniteltu hakemus on puoliksi tehty hakemus. Mieti, kuinka monta kappaletta teet hakemukseesi ja minkälaisia asioita kerrot niissä. Muista, että hakemus ja cv ovat eri asioita, ja vältä cv:ssä olevien asioiden toistamista hakemuksessasi. Hakemus ja cv ovat tiivis parivaljakko ja tee niistä sellaiset, että ne sopivat toistensa kanssa yhteen. Se, mikä ei mahdu cv:seen, niin kerro se hakemuksessasi.

Millainen on hyvä CV ?

Kun hakemus on tehty, niin on hyvä hetki perehtyä myös cv:seen. CV tulee yleensä hakemuksen liitteeksi, josta ilmenee ainakin seuraavat asiat: työkokemus, koulutus, kielitaito ja sinun profiili. Voit laittaa CV:hen kaikkia niitä asioita, joiden uskot olevan hyödyksesi itsellesi ja erottautumiseen muista hakijoista. Muista kuitenkin millainen on hakemasi yritys. On turha laittaa hyvin visuaalista ja modernia cv:tä kovin perinteikkääseen yritykseen. Voit toki erottautua siten, mutta ehkäpä yrityksessä arvostavat kuitenkin enemmän perinteistä cv:tä. Muista siis pohtia asioita cv:ssäsi yrityksen näkökulmasta!

Hyvä CV on moniulotteinen asia, ja jokaisella rekrytoijalla on siihen oma mielipide. Lyhyesti sanottuna hyvä CV on selkeä ja se herättää rekrytoijan kiinnostuksen ja tulee luetuksi alkua pidemmälle. Panosta siis selkeyteen! CV on yleensä 1-2 sivua pitkä, mutta voi olla myös pidempi riippuen aina yrityksestä ja toimialasta. On siis hyvä, että otat hieman selvää haetun alan cv-käytännöistä ja millainen yritys on.

Nykyisin hyvään cv:seen kannattaa laittaa oma profiilikohta, jossa kerrot lyhyesti muutamalla sanalla itsestäsi esimerkiksi: luovan alan ammattilainen / liiketalouden osaaja. Voit lisätä itseäsi kuvaavia positiivisia adjektiiveja näiden eteen. Profiilikohdassa on myös kiteytettynä oma osaaminen muutamalla sanalla. Siihen voit laittaa lisäksi lyhyen tavoitteen. Hyvässä cv:ssä voi olla myös yhteystietosi, joten älä unohda puhelinnumeroasi ja/tai sähköpostiosoitettasi. Koko osoitettasi ei tarvitse olla, mutta paikkakunta voi olla.

Mikäli sinulla on pitkä työhistoria ja kokemusta paljon, laita cv:seen vain oleellisimmat työtehtävät haetun työtehtävän kannalta. On aina helpompi ottaa asioita pois cv:stä kuin keksiä niitä lisää. Mikäli sinulla on myös paljon suoritettuja kursseja ja koulutusta, niin laita niistäkin vain oleellisimmat työtehtävän kannalta. Mikäli et pysty ottamaan pois kaikkea koulutustasi tai työkokemustasi, niin voit laittaa esimerkiksi LinkedIn -linkin cv:seen, mistä rekrytoija löytää tietoa enemmän koulutuksesta tai kokemuksesta.

Jos olet nuori eikä sinulla ole vielä kovin paljon työkokemusta, yritä miettiä elämästäsi sellaisia asioita, joita voisit laittaa cv:seen positiivisessa valossa ja pienikin työkokemus on tällöin hyvä asia. Puuttuvan työkokemuksen voi korvata esimerkiksi suoritetut ylimääräiset kurssit koulussa tai harrastustoiminta. Keksi näistä positiivisia asioita, joilla saisit työkokemus tai koulutus -kohtiin sisältöä. Jos olet esimerkiksi ollut koulun oppilaskuntatoiminnassa, niin mainitse se. Jos olet hoitanut sisaruksiasi, niin mainitse se ja kuinka vastuulliseksi se on kehittänyt sinua.

CV kuvalla vai ilman?

Tämä on varmasti monen työnhakijan mielessä yhä enemmän ja enemmän. Mitään virallista ohjesääntöä tähän ei ole ja kannattaakin hieman selvittää yrityksen arvoja ja vaikkapa kysellä joltakin yrityksessä työskentelevältä, arvostavatko rekrytoijat kuvaa cv:ssä vai ei. Älä kuitenkaan kysy suoraan rekrytoijalta tätä asiaa! Valokuvan laittaminen cv:seen riippuu myös haetusta työtehtävästä. Jos haet valokuvamallin tehtävää, valokuvat itsestäsi ovat pakollisiakin. Mikäli haet tehtävää, jossa ulkonäölläsi ei ole lähes mitään merkitystä, niin kuvan laittaminen ei välttämättä ole pakollista.

Jos päädyt laittamaan kuvan cv:seen, niin huolehdi, että se tuo positiivista lisäarvoa cv:seesi. Älä siis missään nimessä laita huonossa valossa otettua selfie-kuvaa! Käy mielellään ammattikuvaajalla, mutta myös nykyajan puhelimilla ja kameroilla pystyy ottamaan hyvän ja laadukkaan kuvan. Voit ihan hyvin erottautua ilman kuvaa hyvällä hakemuksella ja cv:llä.

Tällaiset hakemukset erottuvat joukosta

Olemme käyneet läpi olennaisia asioita hakemuksesta ja cv:ssä ja sinulla alkaakin olla hyvä käsitys omasta hakemuksesta. Kerromme vielä lopuksi millaisilla pienillä asioilla voit erottautua joukosta. Näitä asioita kannattaa punnita haetun työtehtävän kannalta ja sopivatko luettelemamme asiat juuri sinun hakemukseesi ja/tai haettuun työtehtävään.

Yksi, jolla monet ihmiset ovat erottautuneet joukosta, on videohakemus. Tätä kannattaa harkita muillakin aloilla kuin luovilla, mediapainotteisilla aloilla. Voit tehdä esimerkiksi pienen videotervehdyksen, jolla esittelet itsesi ja kuinka tulet mielellään kuulemaan lisää työtehtävästäsi. Videotervehdyksen ei tarvitse olla pitkä ja jo minuuttikin voi tuoda positiivista lisäarvoa hakemukseesi. Mieti kuitenkin ennen videon tekemistä sen tarkoitus ja harjoittele hyvin.

Voit yrittää myös miettiä omaan hakemukseesi jonkin pienen asian, jolla erottuisit joukosta. Nykyaikana moni laittaa hakemuksen internetin välityksellä, mutta mitäpä, jos veisit hakemuksesi ja cv:si suoraan yritykseen? Pienet yritykset voivat esimerkiksi pyytää vapaamuotoisen hakemuksen ja cv:n toimittamista sähköpostilla ja mieti, kannattaisiko toimittaa tällöin ne henkilökohtaisesti esimerkiksi yrityksen vastaanottoon. Ota kuitenkin huomioon asiat, joita yritys on pyytänyt työnhakijoilta ja kaikkiin yrityksiin ei kuitenkaan kannata lähteä viemään papereita henkilökohtaisesti.

Hakemuksen ja cv:n visuaalisuus voi erottaa sinut muista hakijoista ja kannattaa panostaa niihin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse valita mahdollisimman erikoista fonttia tehdäkseen visuaalinen hakemus vaan voit valita jonkin muun fontin kuin Times New Roman tai Arial. Voit käyttää myös ilmaisia, visuaalisia cv-pohjia saadaksesi cv:stäsi visuaalisen. Luettelomaiset asiat cv:ssä voit laittaa luettelomerkeillä kokonaisten lauseiden sijaan. Tämä myös selkeyttää cv:täsi.

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas