Cvpohjat.fi
Cvpohjat.fi

Anna luovuutesi loistaa

Vapaamuotoinen työhakemus

Usein työpaikkahakemuksia selatessa törmää toivomukseen vapaasta työhakemuksesta. Se on rekrytoijalle kätevä tapa saada tarkempi kuva työnhakijasta. Vapaamuotoinen työhakemus antaa nimittäin hakijalle vapaat kädet kirjoittaa sen parhaalla näkemällään tavalla. Näin rekrytoija saa muun muassa kuvan siitä, kuinka luova olet, kuinka hyvin osaat markkinoida itseäsi sekä kuinka hyvin olet ymmärtänyt, mistä työssä on kysymys.

Lataa valmis CV pdf muodossa tai lähetä suoraan sähköpostiin.

Kokeile 100% ilmaiseksi

Yli 20 erilaista cv mallia

Luo myös työhakemus & saatekirje

Parhaat cv pohjat netissä
Vapaamuotoinen työhakemus

Millainen on hyvä vapaamuotoinen työhakemus?

Työhakemus on työnhakijan itsensä markkinointia mahdolliselle tulevalle työnantajalle, ja sitä kannattaakin aina katsoa markkinoinnin näkökulmasta. Luova ja positiivisesti yllättävä, persoonallinen hakemus jää aina konemaista, latteaa hakemusta paremmin rekrytoijan mieleen.

Yksi yleisimmistä virheistä on kopioida yleisesti työhakemuksessa käytettyjä fraaseja netistä ja liittää niitä suoraan työhakemukseen keskittymättä sisältöön sen enempää. Rekrytoijat näkevät näitä samoja latteuksia työhakemuksissa päivittäin, ja ne kertovatkin enemmän työnhakijan luovuuden puuttumisesta kuin hänen osaamisestaan.

Ennen työhakemuksen kirjoittamista kannattaa listata asiat, joita yritys hakee uudelta työntekijältään. Tämän jälkeen työnhakija suunnittelee, miten kertoo hänellä olevan työtehtävään halutut taidot, ja kuinka hän voi tuoda todisteita osaamisestaan esiin. Mikäli työnhakijalla on esittää konkreettisia esimerkkejä onnistumisistaan aiemmissa työpaikoissa, ne kannattaa tuoda selvästi näkyviin.

Ennen hakemuksen kirjoittamista kannattaa vielä pohtia, minkälaisen kuvan haluaa itsestään antaa. Kuka tahansa voi kirjoittaa olevansa iloinen ja reipas asiakaspalvelija, mutta rekrytointihetkellä vahvoilla ovat he, jotka pystyvät myös näyttämään millaisia tuloksia tämä asiakaspalvelutaito on saanut aikaan.

Mitä kaikkea hakemuksessa tulee mainita?

Työhakemuksessa tulee olla selkeä otsikko, josta selviää, mitä tehtävää hakija on hakemassa. Itse hakemuksessa taas tulee kertoa, miksi juuri sinä sopisit tehtävään ja miksi olet kiinnostunut juuri tästä tarjolla olevasta työstä. Kannattaa olla yksityiskohtainen ja esittää konkreettisia esimerkkejä itsestään ja osaamisestaan, jotta voi välttää yleisimmät kliseet. Lähes jokainen työnhakija kertoo olevansa vastuuntuntoinen ja sosiaalinen työntekijä, joten tällaiset väitteet pitää perustella ollakseen uskottava.

Kannattaa lukea tarkkaan, mitä ominaisuuksia kussakin työpaikkailmoituksessa toivotaan työnhakijalta. Kun työnhakija toistaa näitä ilmoituksessa kerrottuja sanoja hakemuksessaan ja vielä perustelee kyseiset ominaisuudet osuvin esimerkein, ei hakemus lopulta voi mennä kovinkaan pahasti metsään.

Hyvä työhakemus sisältää aina myös lyhyen kuvauksen viimeisimmästä työpaikasta - oli se sitten lyhyempi pätkätyö tai monivuotinen vakituinen virka. Mitkä olivat tehtävät tarkalleen, millaisia vastuualueita työntekijällä oli ja miten niissä onnistuttiin? Kannattaa ehdottomasti kertoa myös, mitkä ovat olleet haasteellisimpia, opettavaisimpia ja mielenkiintoisimpia työtehtäviä tähänastisella työuralla.

Viimeisimmän työsuhteen kesto pitää mainita, ja sen ollessa esimerkiksi kovin lyhyt, kannattaa tarkentaa, miksi näin oli. Hyvään vapaamuotoiseen työhakemukseen kirjoitetaan lisäksi lyhyesti muusta haettavan tehtävän kannalta oleellisesta työkokemuksesta, muusta osaamisesta, opiskeluista ja taidoista, joita voi hyödyntää haettavassa tehtävässä. Koskaan ei kannata unohtaa pohtia harrastuksiaan, josko niistä löytyisi jotain haettavan työn kannalta oleellista kerrottavaa!

Työhakemuksen tulee sisältää luonnollisesti myös joitakin perustietoja työnhakijasta. Henkilö kertoo, milloin voi aloittaa uudessa työssä ja ilmoittaa palkkatoiveensa, jos sitä on pyydetty.

Jos työnhakijalla on suosittelijoita, lisätään heidän yhteystietonsa ja tittelinsä hakemukseen. Yksi tai kaksi suosittelijaa on aivan riittävä määrä, ja heidän tulisi mieluusti liittyä luontevalla tavalla haettuun paikkaan. Ansioluettelo pitää muistaa lisätä vapaamuotoisenkin työhakemuksen liitteeksi eikä kuvaakaan kannata unohtaa. Yhteystiedot on luonnollisesti tärkeää muistaa, jotta haastattelukutsu osataan osoittaa oikealla ihmiselle!

Miten erottua joukosta?

Hyvä vapaamuotoinen työhakemus on korkeintaan yhden A4:n pituinen, sillä tarkoitus ei ole jaaritella koko elämänhistoriaansa rekrytoijan luettavaksi. Kaiken oleellisen tiedon mahduttaminen yhteen sivuun voi kuitenkin olla haasteellista varsinkin siinä tapauksessa, että hakemuksen kirjoittaja ei ole harjaantunut laatimaan tekstejä. Keskity siis olennaiseen ja ilmaise asiat mahdollisimman napakasti.

Laita työhakemukseesi jokin pieni ja kiinnostava yksityiskohta, jonka avulla jäät positiivisella tavalla työhönottajan mieleen ja erotut muista työnhakijoista. Kerro esimerkiksi tiivis ja hauska, haettavaan työhön jollakin tapaa liittyvä tarina nuoruudestasi. Ota kuitenkin työhakemusta kirjoittaessasi huomioon työpaikka, johon olet hakemassa, sillä mitä virallisempi työ, sitä virallisempi hakemus tarvitaan ja toisinpäin.

Millainen rakenne on hyvä työhakemuksessa?

Vapaamuotoisen työhakemuksen tärkein osuus on heti alku. Työnhakijan kannattaa keskittyä luovaan aloitukseen, joka innostaa lukemaan lisää.

Jatka ensimmäisessä varsinaisessa kappaleessa aloituksen mukaisella persoonallisella ja positiivisella linjalla. Kerro heti tärkeimmät syyt, miksi taitosi, koulutuksesi ja työkokemuksesi on haettavan työpaikan kannalta kohdallaan. On hyvä heti mieleenpainuvan aloituksen jälkeen näyttää, että työnhakija on myös taustansa puolesta juuri se oikea ehdokas tehtävään.

Toisessa kappaleessa käännetään katse tulevaan ja kerrotaan, miten voi olla parhaalla mahdollisella tavalla avuksi ja viedä kyseisen yrityksen aivan uudelle tasolle monessa eri asiassa. Toisessa kappaleessa on hyvä kertoa konkreettisia esimerkkejä näytöistä aiemmissa työpaikoissa. Esimerkiksi numeraalista todistelua kannattaa käyttää, jos sellaista on saatavilla ("onnistuin lisäämään myyntiä 70 prosenttia puolen vuoden tarkastelujaksolla").

Kolmannessa kappaleessa näytetään, että tiedät paljon työtä tarjoavasta yrityksestä, ja olet sen arvojen ja motiivien kanssa samalla linjalla. Mikäli jokin pieni asia on arvojesi vastainen, tällaiseen asiaan ei kannata työhakemuksessa puuttua, vaan keskittyä positiivisiin asioihin. Paneutumalla asioihin rekrytoija huomaa, että todellakin haluat juuri kyseisen paikan etkä vain minkä tahansa vapaana olevan työn.

Neljänteen kappaleeseen kootaan yhteenveto kaikesta edellisestä, joka päättyy nöyrään toivomukseen mahdollisesta työhaastattelusta, jossa kertoisit mielelläsi lisää itsestäsi.

Miten tehdä vaikuttava aloitus ja hyvä lopetus?

Ensivaikutelma on tärkeä erityisesti kirjoitetussa tekstissä, jossa työnhakija ei pääse olemuksellaan antamaan itsestään lisätietoa tai tarkentamaan asioita suullisesti. Kiinnitä siis aina huomiota siihen, että hakemuksen aloitus on ytimekäs ja mielenkiintoinen.

Yleinen, mutta ei todellakaan kovin kiinnostava työhakemuksen aloitus on esimerkiksi: "Olen 30-vuotias kasvatustieteiden kandi." Tällaisen tylsän ja tavanomaisen aloituksen sijaan kannattaa perustella luovan persoonallisesti heti ensimmäisessä lauseessa, miksi hakee juuri kyseistä paikkaa ja kertoa, miksi olisi paras mahdollinen hakija tehtävään.

Hyvään lopetukseen vaaditaan myös terävyyttä. Lopetus tulee olla selkeä ja kohtelias - mieluiten viitaten mahdolliseen työhaastattelukutsuun. Kannattaa välttää jaarittelua ja tungettelua, joten ystävällinen lopputervehdys yhteystietoineen on varsin toimiva ratkaisu. Tsemppiä työnhakuun!

Työnhaku kuntoon muutamalla askeleella

1

Valitse valmis CV pohja ja tee ansioluettelo vain muutamassa minuutissa

Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy

Made with ❤️ and ☕ in Finland

Tuki

Tietosuojaseloste

Hinnasto

Apua työnhakuun

Cv mallit

Ansioluettelo opas

Työhakemus opas

Saatekirje opas

Motivaatiokirje opas

Työhaastattelu opas